VIŠE POMAŽE ANALGETIK NEGO ANTIBIOTIK: Saveti za roditelje čija deca pate od upale ušiju

I.K.

18. 09. 2021. u 15:00

RODITELJI čija deca često pate od upale ušiju iskusili su mnogo neprijatnih situacija, jer je dete izrazito nervozno, plačljivo, ne može da spava i slabo jede. Da bi tok ove karakteristične dečje boljke bio lakši savetuje se da se datetu da analgetik i kada nema povišenu temperaturu.

ВИШЕ ПОМАЖЕ АНАЛГЕТИК НЕГО АНТИБИОТИК: Савети за родитеље чија деца пате од упале ушију

Foto: Depositphotos

Doktor Svetlana Valjarević, specijalsita ORL, Kliničko-bolničkog centra "Zemun" kaže da anagletik smiruje bol, što omogućava detetu da normalno funkcioniše:

- Ovaj savet zvuči prilično jednostavno, ali ga mnogi roditelji ne primenjuju, već čekaju da skoči telesna temperatura da bi u terapiju uključili analgetik. To je u slučaju upale ušiju pogrešno.

Prema rečima naše sagovornice, u svakodnevnoj praksi roditelji vrlo često zahtevaju propisivanje antibiotika da bi se detetu sanirala upala uva ili ušiju, što najčešće nije opravdano:

 - Mnogo je bitnije da se u ovom stanju obrati veća pažnja na čišćenje sekreta iz nosa i održavanje nosića prohodnim, nego da se da antimikrobni lek - objašnjava dr Valjarević.

Inače, upala uva među decom je mnogo učestalija nego kod odraslih, a za to postoje razlozi.

 - Kod dece je Eustahijeva tuba, koja povezuje šupljine srednjeg uva i nosa, kraća i horizontalnije položena, tako da infekcije iz nosa mnogo lakše dospevaju u srednje uvo - kaže dr Valjarević. - Osim toga, sluznica srednjeg uva je, pogotovo kod odojčadi, deblja nego kod odraslih, tako da je prostor srednjeg uva lošije ventiliran i bolja je podloga za infekciju. Takođe, veličina limfnog tkiva kod dece može da otežava prohodnost nosa i Eustahijeve tube, što otežava drenažu sekreta iz srednjeg uva i povećanje mogućnosti za infekciju.

Zbog osetljivosti dečjeg centralnog nervnog sistema upala uva često je praćena pojavom dijareje, povraćanja i dehidratacije.

- Većina upala uva prolazi uz sirupe protiv bola i temperature, sekretolitike, čišćenje sekreta iz nosića, dovoljan unos tečnosti, a samo nekada je u zavisnosti od kliničke slike, rezultata analiza krvi i rezultata briseva nosa neophodno ordinirati i antibiotsku terapiju - savetuje naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)