NOVOSTI IZ REGIONA: U Hrvatskoj osnovana fekalna banka

V. N.

06. 09. 2021. u 20:20

NA Medicinskom fakultetu u Rijeci osnovana je Fekalna biobanka, jedina takve vrste u regionu. U njoj se čuvaju fekalije zdravih donora, kojim se leče crevne infekcije kod životno ugroženih pacijenata.

НОВОСТИ ИЗ РЕГИОНА: У Хрватској основана фекална банка

Foto: Tanjug/AP

Kada su 2017. godine na Klinici za gastroenterologiju Kliničko-bolničkog centra Rijeka lekari transplantacijom fekalne mikrobiote spasli život 84-godišnjoj starici s teškom bakterijskom upalom debelog creva, bio je to prvi takav zahvat u jednoj bolnici u Hrvatskoj, sproveden samo dve godine nakon što su to počeli da rade nemački doktori. Četiri godine kasnije, riječka medicinska škola pokrenula je Fekalnu biobanku, koja je prva osnovala zbirku humanih fecesa u regionu u svrhu lečenja pacijenta transplantacijom fekalne mikrobiote.

Fekalna mikrobiota je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crevne flore kod pacijenata obolelih od infekcije uzrokovanom bakterijom klostridijom, sa stopom kliničkog izlečenja većom od 85 odsto. Tečni filtrat stolice može se primeniti putem uske savitljive cevi koja se plasira kroz nos u želudac, odnosno dvanaestopalačno crevo, ili tokom pregleda debelog creva direktno u debelo crevo, a moguća je primena u obliku klistira ili kapsula.

S obzirom na to da se takav postupak pokazao obećavajućim za lečenje mnogih drugih zdravstvenih problema, čak i u smanjenju simptoma autizma kod dece, mnogi se nadaju da će naučna zajednica što pre osigurati da takva procedura zaista bude bez nuspojava. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PROMENE NA KOŽI NISU UVEK BEZAZLENE: Upozorenje dermatologa - keratoze se javljaju kako starimo i mogu biti kancerogene!