MANJI RIZIK OD ALCHAJMERA: Kako flavonoli utiču na mozak?
STARIJE osobe koje redovno jedu namirnice bogate flavonolima, najzastupljenijim flavonoidima u hrani, za 48 odsto su u manjem riziku da obole od Alchajmerove bolesti. Do takvog zaključka su došli istraživači u Čikagu.
Ovi antioksidansi, koji čuvaju memoriju, prisutni su u nizu vrsta voća i povrća, a posebno u kelju, spanaću, brokoliju i jabukama. Novi podaci objavljeni u naučnom časopisu "Neurologija" dobijeni su praćenjem 921 osobe u razdoblju od šest godina.
Na početku tog razdoblja oni su bili prosečne starosti iznad 80 godina. Raniji eksperimenti sprovedeni na životinjama su već pokazali kako flavonoli pozitivno utiču na mozak.
Preporučujemo
NOVE METODE ZA EFIKASNIJE LEČENjE: Ovom tehnikom lome naslage u krvnim sudovima
31. 08. 2021. u 16:00
MASKA ŠTITI SAMO 10 ODSTO! Najveću efikasnost pokazala je zaštita tipa N95
31. 08. 2021. u 11:00
NOVO ISTRAŽIVANjE POKAZALO: Ovi vitamini u ishrani smanjuju rizik za asterosklerozu
30. 08. 2021. u 16:00
ŠTA JE RUSKI PLAN “N”: Ukrajina bi mogla da ostane bez nekoliko važnih oblasti ukoliko Moskva uspe (VIDEO)
NjIHOV primarni cilj je zaštita ruskih pograničnih regiona, kao što je Belgorod, ali sekundarni ciljevi su zauzimanje Harkova, Sumija i Dnjepropetrovska.
26. 04. 2024. u 20:00
TEŠKE VESTI IZ VAŠINGTONA STIGLE U KIJEV: Nema više "patriota" za Ukrajinu
VAŠINGTON još nema besplatne sisteme protivvazdušne odbrane "patriot" koji bi mogli da budu prebačeni u Ukrajinu, proizilazi iz intervjua sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom za MSNBC.
26. 04. 2024. u 19:17
KO JE EPISKOP KOJI JE SAHRANIO BOJANU? Nekada poznati glumac, spas pronašao u veri
Voditeljka Bojana Janković sahranjena je danas na Novom Groblju.
26. 04. 2024. u 17:23
Komentari (0)