HIRURG DRAGAN GUNJIĆ OTRKIVA: Da li bolest organa za varenje može da dovede do krvarenja na usta?

V. N.

31. 08. 2021. u 17:00

PROBLEMI digestivnog trakta često mogu da se iskomplikuju i dovedu do neprijatnih posledica. Jedna od njih jeste i krvarenje na usta, ili pojavom drugačije stolice. Određenja stanja bolesti varenja zahtevaju hitnu intervenciju i lečenje, kaže za "Novosti" hirurg Dragan Gunjić.

ХИРУРГ ДРАГАН ГУЊИЋ ОТРКИВА: Да ли болест органа за варење може да доведе до крварења на уста?

FOTO: Arhiva novosti

- Krvarenje iz digestivnog trakta može da se manifestuje na više načina. Golim okom nevidljivo krvarenje naziva se okultno krvarenje i ono se detektuje pregledom stolice. Obično je znak krvarenja iz donjih partija digestivnog trakta, odnosno debelog creva. Krvarenje iz gornjih partija digestivnog trakta - jednjaka, želuca i početnog dela dvanaestopalačnog creva, najčešće se manifestuje pojavom crne stolice. Ukoliko je krvarenje iz želuca i jednjaka obilnije može se manifestovati povraćanjem krvi, precizira doktor Gunjić.

On dodaje da bi uzroci ovakvog stanja mogli da budu ulkusna bolest (čir) želuca i dvanaestopalačnog creva, prošireni venski sudovi jednjaka, polipi i tumori jednjaka i želuca... Osim toga krvavi ispljuvak može biti posledica nekog patološkog stanja u usnoj ili nosnoj šupljini.Takođe, smtra da sva ova stanja zahtevaju hitnu dijagnostiku i lečenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)