VAZDUH JE PUN POLENA AMBROZIJE: Povećana koncentracija alergena potrajaće sve do polovine septembra

V. N.

30. 08. 2021. u 12:00

ZA alergične na "najiritantniju" korovsku biljku, počeo je najgori period u godini: koncentracija polena ambrozije je na maksimumu, i tako će biti bar naredne tri nedelje, do polovine septembra.

ВАЗДУХ ЈЕ ПУН ПОЛЕНА АМБРОЗИЈЕ: Повећана концентрација алергена потрајаће све до половине септембра

FOTO: Depositphotos

Već godinama u jeku sezone ambrozije koncentracije polena i do 30 puta premašuju granične vrednosti. Još sredinom ovog meseca u kubnom metru vazduha bilo je i po više od 60 zrna polena ambrozije, što je duplo iznad tolerantne granice.

Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine, rekla je da je i pre "pika", koji počinje oko 20. avgusta i traje do polovine septembra, polen ambrozije već prekoračio granične vrednosti u vazduhu, i da su mnogi imali tegobe i pre nego što je broj zrna polena ambrozije u kubnom metru vazduha dostigao maksimum.

Za alergične na ovu korovsku biljku, broj zrna polena u vazduhu, u značajnom broju slučajeva nije najbolji parametar, jer neki imaju izražene tegobe i kad se u vazduhu meri tek 10 zrna polena ambrozije.

Mirjana Mitrovoć kaže da je u prethodnim godinama ambrozija na dnevnom nivou dostizala vrednosti koje su bile blizu 1.000 polenovih zrna pa i iznad toga.

Alergičnima dok ne preguraju sezonu cvetanja ambrozije ne ostaje baš mnogo izbora, a to su - terapija antihistaminicima i izbegavanje izlazaka napolje u prepodnevnim satima kada ovaj alergeni polen dostiže najviše vrednosti. Prostorije treba da se provetravaju u poslepodnevnim satima. Alergični na ambroziju svakako već znaju da je ima manje na planinama iznad 500 metara nadmorske visine, pa ako mogu da priušte odmor, boravak na takvim mestima svakako bi im pomoglo da prebrode ovu sezonu ambrozije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IPAK SE ČUVAJTE PROMAJE: Pazite se ventilatora, klima uređaja i vetra - mogu dovesti do zdravstvenih problema