POGREŠNO TUMAČENJE SRČANOG RADA: Doktor Siniša Pavlović otrkiva kako da razlikujemo bol u grudima i anginu pektoris

V. N.

26. 08. 2021. u 13:00

BOL u grudima veoma često može da bude fatalan, ali i samo manja promena srčanog rada. Uzroci ovakvog stanja su brojni, međutim, važno je da razlikujemo simptome i ako je potrebno uz stručnu pomoć ustanovimo dijagnozu.

ПОГРЕШНО ТУМАЧЕЊЕ СРЧАНОГ РАДА: Доктор Синиша Павловић отркива како да разликујемо бол у грудима и ангину пекторис

FOTO: Arhiva novosti

 - Angina pektoris je manje dijagnoza, a više je u pitanju simptom. Sasvim je drugo pitanje što smo prihvatili taj naziv i poistovetili ga sa bolešću srca. U direktnom prevodu "angina pektoris" znači bol u grudima, a bol u grudima je srčanog porekla, samo u određenom procentu slučajeva. Po različitim autorima i istraživanjima učestalost bola u grudima koji se može povezati sa srčanim uzrocima uglavnom ne prelazi 50 odsto od svih slučajeva. To bi značilo da u polovini slučajeva bol koji se oseti u grudima nije srčanog porekla, a uzroci su vrlo različiti, a ne treba isključiti ni psihološke do psihijatrijskih poremećaja koji mogu da budu povezani sa tim, u tom slučaju subjektivnim osećajem -  pojašnjava profesor doktor Siniša Pavlović, kardiolog. 

On dodaje da ipak, zbog najvećeg rizika od mogućih komplikacija ili lošeg ishoda, prvo se isključuju srčani uzroci. Bol u grudima, dakle najčešće nije pogrešno dijagnostikovan. On može biti samo pogrešno protumačen. S druge strane gledano, postoje stanja u kojima ozbiljne promene u ishranjenosti srčanog mišića krvlju nemaju za posledicu bol. Tada angine (bola) nema, a infarkt može biti čak i fatalan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024