POSEKOTINA ILI UBOD INSEKTA OTVARAJU "VRATA" BAKTERIJAMA: Samolečenje je opasno jer dovodi do širenja mikroorganizama

I. Kovačić

24. 08. 2021. u 11:00

POVREDA od žulja, posekotina, ranica od uboda insekta su tokom leta mete bakterija. Oni koji usled neke pridružene bolesti imaju oslabljen imunitet češće postaju "žrtve" ovih mikroorganizama. Kada dođe do bakterijske infekcije kože, nikako se ne bi trebalo lečiti "na svoju ruku", jer one mogu da se iskomplikuju do te mere da dovedu do skoka telesne temperature, da se prošire po celoj koži, a potom i na druge organe.

ПОСЕКОТИНА ИЛИ УБОД ИНСЕКТА ОТВАРАЈУ ВРАТА БАКТЕРИЈАМА: Самолечење је опасно јер доводи до ширења микроорганизама

Foto: Depositphotos

Doktor Predrag Majcan, dermatovenerolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da promene na koži do kojih dovode bakterije može da prepozna isključivo lekar i shodno tome propiše odgovarajuću terapiju:

 - Pravi izbor lekova brzo rešava ovaj problem pacijentu. U suprotnom, ako oboleli samoinicijativno koristi antibiotske preparate može da napravi rezistentne sojeve bakterija, koji mogu da dovedu do širenja infekcije, pa čak i sepse.

Naš sagovornik kaže da bakterije uglavnom napadaju kožu lica, a najučestalija infekcija je impetigo:

 - Za promene na koži najodgovornije su streptokokne i stafilokokne bakterije, ali mogu biti i druge. Kada je reč o impetigu, on je dominantan među decom, mada se sreće i kod odraslih. Karakteriše ga pojava plika na crvenoj površini, a kasnije prelazi u krastu. Vremenom se ove promene proširuju i povećava se broj. Kod težih oblika bolesti, može doći do upalnog procesa na limfnim žlezdama, a ukoliko se ne leči moguće su komplikacije na drugim organima.

Blagi sapuni

NE komplikuje se naravno svaka ranica na koži ni kad su napolju tropske vrućine, samo je bitna dobra higijena. Doktor Predrag Majcan kaže da je prevencija bakterijskih infekcija kože moguća održavanjem redovne higijene, uz korišćenje blagih sapuna, šampona i gelova za kupanje.

Bakterije uzrokuju i pojavu čireva na koži.

 - Ukoliko se upalni proces javi na kosmatom delu glave, brade, vrata, reč je o zapaljenju ležišta dlake, koje je postalo mesto na kome su se nastanile bakterije - kaže dr Majcan.  - Jedna vrsta bakterijske infekcije kože može da se ispolji u obliku plika, koji se pretvara u mrku krastu, a na kraju prelazi u udubljeni ožiljak.

Crvenilo, otok i lokalno povišena temperatura, takođe ukazuju da su bakterije krivci.

 - To su infekcije koje zahvataju površinski sloj kože - kaže naš sagovornik. - Ali, nije retko i da prodru u dublje strukture tkiva. Takođe, nije retko da bakterijska infekcija kože bude udružena sa gljivičnom, a nekada sa virusnom i drugim oboljenjima kože.

Lečenje bakterijskih infekcija kože zavisi od uzroka, raširenosti kožnih promena, uzrasta i opšteg psihofizičkog stanja stanja pacijenta.

- Kod pojedinih pacijenata neophodno je uraditi bris na bakterije i gljivice, a u nekim slučajevima nalaže se i analiza krvi i urina - kaže dr Majcan. - Ukoliko su promene manje izražene i blaže, koristi se lokalna terapija, a kod težih se koristi sistemska, odnosno lekovi moraju da se piju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!