OD TRI LIMENKE I SRCE ZASTAJE: Energetska pića dovode do pritiska na kardiovaskularni sistem kao da se trči sprint

S. Kovačević

24. 08. 2021. u 13:00

KOMBINACIJA energetskih pića i alkohola kod mladih može toliko da optereti kardiovaskularni sistem da srce kuca čak 180 otkucaja u minuti! U takvom stanju ni mlad čovek bukvalno ne može stoji.

ОД ТРИ ЛИМЕНКЕ И СРЦЕ ЗАСТАЈЕ: Енергетска пића доводе до притиска на кардиоваскуларни систем као да се трчи спринт

Foto: Depositphotos

Takve pacijente, koji u teško stanje zapadaju iz čistog užitka uzimajući "veštačku energiju" iz limenke, u Urgentnom centru UKCS leči profesor doktor, kardiolog Predrag Mitrović.

Praksa tako demantuje sve one koji opasnost od energetskih napitaka svrstavaju među mitove ne želeći da prihvate upozorenje str učnjaka da njihova konzumacija može da bude smrtonosna čak i za potpuno zdrave osobe.

 - Ukoliko na primer neko popije dve-tri limenke energetskog napitka u toku dana, srce dovodi do te granice kao kada trčite sprint. Čovek tad oseća maksimalan napor, mogu da se jave tahikardija ili aritmija. U nekim slučajevima upravo zbog toga srce prestane da kuca, ili u lakšem slučaju može da se poremeti ritam i smanji kiseonik koji je potreban celom organizmu - objašnjava profesor Mitrović.

FOTO: Arhiva novosti

Doktor Predrag Mitrović

Da bi situacija bila gora, mladi često svoje srce dodatno opterećuju onda kada ovakvom, energetskom napitku dodaju i alkohol, koji ima isti efekat, odnosno širi krve sudove i ubrzava srčani ritam.

 - Alkohol širi krvne sudove u trenutku kada ga pijete, to kratko traje, zatim dolazi do malog pada pritiska i do skupljanja krvnih sudova, tako da praktično daje isti efekat kao energetsko piće. Mešavina ova dva može da napravi velike probleme - kaže dr Mitrović.

KONTRAEFEKAT

Kada unos energetskih pića postane svakdnevnica, organizam se navikne na takav način rada i ukoliko se prestane sa konzumiranjem dolazi do stanja opuštanja, tada nastaje kontraefekat pa se vrlo lako javljaju glavobolja i mučnina, onda kada organizam ne dobije "svoju veštačku dozu energije".

- Teorijski energetska pića ne mogu da izazovu zavisnost, nemaju te supstance koje to mogu da proizvedu, ali ako čovek oseti da ovaj napitak ima efekat, da se oseća poletnije, on ima privid da mu to čini dobro. Takvo piće ima ukus i miris koji privlače, pa sve to može da stvori neku vrstu navike koju teško želimo da izbegnemo, a koja je veoma opasna - navodi doktor Mitrović.

Nažalost, mladi često pribegavaju lakšim načinima za podizanje energije, u želji da što više ostanu budni konzumiraju energetska pića, u većini slučajeva vrlo nekontrolisano. Kako u izjavi, za "Novosti", kaže doktor Mitrović, ovi napici se sastoje od supstanci koje imaju tu moć da na veštački način povećaju energiju, međutim, naš organizam ima svoje mehanizme koji znaju kada ona treba da se spusti, a kada da se poveća u odnosu na stanje našeg tela. Uzimanje energetskih pića stimuliše lučenje adrenalina koji podiže tonus i energiju, međutim, ono što nije dobro je to što izaziva grčenje krvnih sudova i lučenje određenih hormona.

 - Kod mlađih je situacija bolja nego kod starijih jer se ne očekuje da imaju bilo kakve patološke probleme u srčanom sistemu - kaže dr Mitrović. - Ipak, stariji od 45 godina, mogu da imaju određene promene na krvnim sudovima, koje dovode do srčanog udara, angine pektoris ili do poremećaja ritma. Mlađe osobe imaju ubrzan srčani rad zato što se autonomija srčanog mišića završava oko tridesete godine. Takođe, srce je kod mlađih tek u razvoju i nije dobro da se opterećuje. Često je prisutno poređenje sa sportistima, međutim, situacija je drugačija u tom slučaju jer se kod njih energija tonusa tela povećava i usklađuje treningom, i samim tim imaju mogućnost naglog opterećenja.

Naš sagovornik upozorava da i mlađe osobe nekad imaju naslednu predispoziciju, aneurizme, ili neku slabost koja još nije otkrivena. U takvim situacija može da dođe i do šloga, ili usled prečestog korišćenja do poremećaja u radu žlezda, objašnjava doktor. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!