TAJNA VODE JE UMERENOST: Nedostatak i višak tečnosti mogu da uzrokuju pojavu mnogih zdravstvenih problema

V. N.

22. 08. 2021. u 15:30

VODA može da bude i otrov i lek. NJen nedostatak dovodi se u direktnu vezu sa nastankom mnogih bolesti, pre svega dijabetesa, dok višak tečnosti može da poveća količinu cirkulišuće krvi, pogorša stanje pred menstruaciju i brojne psihijatrijske poremećaje.

ТАЈНА ВОДЕ ЈЕ УМЕРЕНОСТ: Недостатак и вишак течности могу да узрокују појаву многих здравствених проблема

Foto: Depositphotos

Doktor Dejan Marinković, endokrinolog Vojnomedicinske akademije, kaže da su najčešća stanja koja su u direktnoj vezi sa metabolizmom vode i dehidratacija, insipidni dijabetes, poremećaj u radu nadbubrežne žlezde:

 - Stoga ne čudi da je najčešće prva terapijska mera u saniranju ovih oboljenja nadoknada ili smanjenje vode - kaže Marinković.

Kada je reč o šećernoj bolesti, koja je najmasovnija, ključno je da se u periodu od njenog dijagnostikovanja do stabilizacije pije što više vode.

 - Voda je u ovom periodu važnija od dijabetične dijete i redovne fizičke aktivnosti - kaže Marinković. - Jer, njena redovna upotreba snižava vrednosti šećera, nadoknađuje veliki gubitak tečnosti putem urina, sprečava prekomeran gubitak u telesnoj težini, sprečava elektrolitni poremećaj, izrazito visok rast šećera, rastvara ketone u cirkulaciji i što je podjednako bitno usporava nastanak hroničnih komplikacija.

Šaka lekova

ZA ONE koji svakodnevno piju po šaku lekova, nadoknada tečnosti je takođe važna. Doktor Dejan Marinković, endokrinolog, kaže da adekvatan unos tečnosti smanjuje negativne efekte istovremene primene većeg broja lekova.

O značaju vode govori i to da je u najtežoj komplikaciji šećerne bolesti tip 1, ketoacidozi, osnovna i prva terapijska mera forsirana rehidratacija.

 - Pacijentima se u ketoacidozi savetuje da popiju čak 10 litara tečnosti u 24 sata - kaže Marinković. - Slična je primarna mera lečenja radi stabilizacije pacijenta i u insipidnom dijabetesu, Adisonovoj bolesti, sindromu manjka mineralokortikoida...

Međutim, previše vode u izvesnim bolestima i stanjima može da izazove probleme.

 - Najbolji primer je nesvesna, stresom uzrokovana prekomerna upotreba tečnosti koja dovodi do lakog oblika povećanja zapremine cirkulišuće krvi - kaže naš sagovornik. - Slično je i u predmenstrualnom sindromu kada se javlja fenomen "zarobljavanja" tečnosti.

Ovakav poremećaj u ozbiljnijim razmerama se može sresti u nekim psihijatrijskim poremećajima, kao i u poremećaju rada hipofize, stanja pojačanog lučenja hormona aldosterona i drugo.

Doktor Marinković kaže da, bez obzira na njene prednosti i mane, običnu vodu nikako ne bi trebalo zamenjivati raznim, primamljivijim tečnostima:

 - Odgovarajući unos vode znači ni previše ni premalo. Umerenost je prava mera kada je u pitanju voda i to je večita tajna zdravog života.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)