MANJE UGLJENIH HIDRATA, VIŠE PROTEINA: Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju

V. N.

05. 08. 2021. u 10:30

NAČIN života koji podrazumeva mnogo sedenja i osmočasovan boravak u kancelarijskoj fotelji ne mora nužno da vodi u višak kilograma. Da biste sprečili prekomernu telesnu težinu i izbegli gojaznost, važno je da znate da se hranite u skladu sa svojom profesijom.

МАЊЕ УГЉЕНИХ ХИДРАТА, ВИШЕ ПРОТЕИНА: Ево како би могао да изгледа јеловник за радну недељу

Foto: Depositphotos

Na jelovniku bi trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica.

Prvo pravilo za kancelarijske radnike je trpeza sa što manje ugljenih hidrata. Razlog je u tome što manjak fizičke aktivnosti uz ugljene hidrate znači siguran dobitak na kilaži, a uz to prekomeran unos ove grupe namirnica uzrokuje dnevnu pospanost.

Onima koji rade u kancelariji preporučuje se hrana bogata proteinima. To znači da bi na jelovniku trebalo redovno da se nalaze jaja, meso, riba i mlečni proizvodi uz obilje povrća i voća, a u malim količinama proizvodi od žitarica. Proteini su ključni za očuvanje mišićne mase, koja najbrže strada usled dugotrajnog sedenja, jer "ustupa" mesto masnim naslagama.

Za zdravu ishranu na poslu, važna je i navika da se obrok nosi od kuće. Istraživanja pokazuju da osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu telesnu masu u poređenju sa onima koje jedu gotovu hranu.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za radnu nedelju.

Ponedeljak

Doručak: kajgana sa svežom paprikom i čaša kiselog mleka

Užina: maline

Ručak: punjene tikvice i salata po izboru

Večera: dva manja parčeta gibanice i šolja čaja

Utorak

Doručak: dva kuvana jaja 30 g integralnog hleba, 50 g nemasnog sira i paradjz salata

Užina: kupine

Ručak: pasulj sa mesom po izboru i kupu salata

Večera: šaka oraha i šolja jogurta

Sreda

Doručak: sardina sa dva parčeta integralnog hleba

Užina: veća nektarina

Ručak: riba na žaru sa krompir salatom

Večera: ovsene pahuljice sa jogurtom i malo jezgrastog voća

Četvrtak

Doručak: sendviči od 80 g integralnog hleba, humusa, paradajza i pilećih prsa

Užina: lubenica

Ručak: svinjske šnicle u sosu od povrća, salata

Večera: dva barena jaja

Petak

Doručak: palenta sa sirom

Užina: dinja

Ručak: musaka od tikvica sa junećim mesom

Večera: projara sa pečenicom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!