VUKOVIĆ O PROSLAVI DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE: Srpsku crkvu nije mogao ucenjivati ni Hitler a ne Krivokapić!

Novosti online

21. 05. 2021. u 19:25

SRPSKI pesnik i književnik Bećir Vuković danas je objavio tekst kojim se osvrnuo na Krivokapićevu i Bečićevu proslavu 21. maja - dana nezavisnosti Crne Gore.

ВУКОВИЋ О ПРОСЛАВИ ДАНА НЕЗАВИСНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Српску цркву није могао уцењивати ни Хитлер а не Кривокапић!

Foto: Privatna arhiva

Tekst Bećira Vukovića objavljujemo u celosti:

Poštovani čitaoci, dok ovo pišem – na televizoru – odigravaju se prizori nad prizorima, koje mogu da opišu samo NJegoševi stihovi: Al’ je đavo, ali su mađije, ali nešto teže od oboje?

Krivokapić i Bečić proslavljaju 21. maj – dan nezavisnosti Crne Gore – ali – nema predsjednika nezavisne Đukanovića.

Poštovani gledaoci, jeste li ove scene mogli zamisliti 30. avgusta.

Ali, neka ti što nema Mila, nego niđe ne mogu da umotrim ni onoga popa sa Cetinja, koji je morao prisustvovati proslavi.

Pop sa Cetinja morao je prisustvovati scenskom ostvarenju svoje ideje.

Kako je krenulo, 30. avgust će proslavljati Đukanović, a na livadi – sa sijalicama kroz travu – neće biti ni Krivokapića ni Bečića.

Kako je krenulo, 30. avgusta, po Gorici će zakvakati i stihoklepačke vrane, i u stihove oblačiti – dva đečaka, dva junaka, kva, kva, kva…

Nego, da se vratim nečem prečem od prečega.

Naš vladika Joanikije, kojeg je za episkopa rukopoložio Patrijarh Pavle, a za tu visoku dužnost odabrao mitropolit Amfilohije, danas je suočen sa najvećim izazovom u svom dosadašnjem služenju crkvi i narodu.

Naime, dok svi vjerujući ljudi u Crnoj Gori još uvijek žale za počivšim mitropolitom Amfilohijem, i ne požuruju niti ubrzavaju popunjavanje upražnjene mitropolitske katedre, već tuguju za velikim mitropolitom dostojnim naslednikom svetog Petra Cetinjskog, dotle, Zdravko Krivokapić, nimalo slučajni izbor gorepomenutog popa sa Cetinja i dnevnih novina “Vijesti”, nanosi najveću moguću – štetu – vladici Joanikiju, episkopu Budimljansko – nikšićkim.

Krivokapićeva formulacija da temeljni ugovor Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve – nije – navodno – još usaglašen, iako su i Patrijarh Porfirije i vladika Joanikije, i ministar Leposavić, javno saopštili da su svaki zarez, i svako slovo tog dokumenta – usaglašeni – jeste – opasna poruka.

Idući i korak dalje u svom trabunjanju, da Sabor SPC treba, prvo, da izabere mitropolita, a, nakon toga da se – potpiše – temeljni ugovor, Krivokapić nanosi – direktnu – štetu i sramoti vladiku Joanikija, kojega na ovaj način pokušava – indirektno – proglasiti – ucjenjivačem vlastitog crkvenog Sabora.

Ovaj – baksuz – ne shvata da Sabor srpskih arhijereja nije mogao ucjenjivati ni Adolf Hitler, niti prisiliti da podrže Trojni pakt, nego su sve vladike i Patrijarh Gavrilo – na ucjenu – odgovorili onako kako – dolikuje – onima – koji su umjesto zemaljskog – izabrali carstvo nebesko.

Ovaj naš – sinoćni slavljenik – ne razumije razlike u svejtovima – ovaj – sasvim slučajni predsjednik vlade – ali bi onaj kome nanosi štetu – trebao i morao – da ga javno prozove i kaže – potpiši ovo..!

Ajde, ajde, blago meni, priberi se, i potpiši ono zbog čega si došao na tu visoku dužnost..!

Ovaj slučajni predsjednik ne bi smio da se igra sa ugledom jednog vladike koji treba da stupi u sveti tron Zetskih mitropolita, ne bi smio da se igra sa ugledom vladike pred njegovom braćom arhijerejima, kako bi zadovoljio svoju – sitnu sujetu – a, sve, tobože, glumi nekakvog velikog državnika.

Lično, smatram da bi se vladika Joanikije morao hitno oglasiti, a svakako, prije početka zasijedanja Sabora, i pozvati Krivokapića da potpiše ugovor.

Vjerujem, tako bi uradio Onaj na čuju će stolicu sjesti.

I, opet, nešto lično. Smatram, bolje da se i ne potpiše nikakav temeljni ugovor – nego – da se potpiše nekakav dokument, koji bi – neko – mogao da tumači kao – osnivački akt – nekakve – crogorske crkve “primorskih zemalja”.

Ovđe – nama – ne trebaju nikakvi – episkopski savjeti – nama je potrebna jedna i jedinstvena Srpska crkva.

Naročito ne oni savjeti u čijim osnivačkim aktima piše:… “nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, stekli su se svi uslovi za osnivanjem episkopskog savjeta…”, i tako dalje, i trla baba lan..!

Poštovani čitaoci – popazite – ako prođe ova Krivokapićema ucjena, Đukanović će slaviti 30. avgust.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)