POLITIKA VAN SUDOVA: Set zakona o državnom tužilaštvu na dnevnom redu sednice parlamenta Crne Gore

V. K.

12. 05. 2021. u 07:39

NAKON što je Venecijanska komisija dala mišljenje na izmene tužilačkih zakona (nije negativno), dugočekani zakoni našli su se na dnevnom redu Skupštine Crne Gore.

ПОЛИТИКА ВАН СУДОВА: Сет закона о државном тужилаштву на дневном реду седнице парламента Црне Горе

Foto Skupština CG

Venecijanci su ocenili da je neophodno osigurati da Tužilački savet ne bude politizovan, a da bi novi vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva. Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković pozvao je parlamentarnu većinu da to zakonsko rešenje povuče iz skupštinske procedure, što nije prihvaćeno.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović ocenio je da je mišljenjem VK "završena saga o Tužilaštvu", dok se juče tim povodom oglasio i Toni Picula, izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru koji je rekao da izmena tužilačkih zakona nije drugorazredno političko pitanje, već je u srži sudskog sistema.

Slaven Radunović, Foto Arhiva

- Sudsko zakonodavstvo treba da bude oslobođeno političkog uticaja i mislim da je VK dala kritičke napomene, obezbeđujući prostor za kompromis. Ne želim da komentarišem tumačenja različitih crnogorskih političara iz Vlade ili opozicije, ali izražavam i dalje oprez jer ne znamo kako će teći debata u parlamentu - poručio je Picula.

Predložene izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu u skladu su s Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, ocenjeno je na sednici skupštinskog Zakonodavnog odbora. Iz Demokratskog fronta kažu da je sve bolje od stanja koje je trenutno, a iz opozicije misle suprotno.

- Usvajanje tužilačkih zakona moglo bi usporiti ili čak zaustaviti proces evropskih integracija s jedne strane, a s druge, otvorilo bi poglavlje nove destabilizacije u državi - smatra poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković, supruga v.d. VDT Ivice Stankovića.

KONGO U EVROPI

Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta, najavio je pokretanje procesa koji su neminovni, pa i kada su tužilački zakoni u pitanju.

- Točak pravde treba da se okreće u pravom smeru, a ne u rikverc, kao do sada. Tužilački savet nije pokazao proaktivan pristup u ostvarenju ciljeva. Duže od godinu dana imamo v. d.stanje tužilaštva, što je nedopustivo. Mi smo Kongo u Evropi kad je vladavina prava u pitanju - kazao je Radunović.

Sličnog su stava i u DPS. Poslanik te partije Andrija Nikolić otišao je korak dalje.

- Nemojte da atakujete na Ustav i da rušite princip podele vlasti, jer onda dolazimo u fazu u kojoj ćete nas naterati da preispitamo svrhu našeg daljeg učešća u radu parlamenta - kaže Nikolić.

- Ukoliko ne odustanete od ideje apsolutne kontrole nad sistemom vlasti i ustupaka koje činite ultranacionalistima iz vladajuće koalicije, bićete direktno odgovorni za urušavanje proevropske politike Crne Gore.

SMENA

POSLANICI bi u okviru tačke dnevnog reda - izbori, imenovanja i razrešenja, trebalo da se izjasne o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića za smenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava dr Vladimira Leposavića.

Na dnevnom redu sednice parlamenta je i predlog zakona o budžetu za ovu godinu, zatim o zaduživanju Crne Gore za 2021.godinu, kao i izmene zakona o porezu na dodatu vrednost.

Poslanici će raspravljati i o izmenama zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti, kao i zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Na dnevnom redu su i predlog zakona o unutrašnjim poslovima, izmene zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i dopune zakona o državnoj upravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)