ŠIROKE RUKE SA DRŽAVNIM MILIONIMA! Zbog državnih garancija za kredite KAP priveden bivši ministar ekonomije Branko Vujović

Z. Z.

26. 04. 2021. u 18:31

POLICIJA je zbog izdatih državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) privela nekoliko osoba, među kojima je nekadašnji ministar ekonomije Branko Vujović.

ШИРОКЕ РУКЕ СА ДРЖАВНИМ МИЛИОНИМА! Због државних гаранција за кредите КАП приведен бивши министар економије Бранко Вујовић

Kombinat aluminijuma Podgorica

Specijalno državno tužilaštvo ranije ovog meseca otvorilo je istragu o garancijama za KAP. Pored Vujovića na saslušanju je još deset osoba, među kojima Refik Bojadžić, doskorašnji generalni sekretar u Zajednici opština, te Darko Konjević, doskorašnji direktor u Direktoratu za ruralni razvoj pri Ministarstvu poljoprivrede.

Vujović je bio ministar u Vladi od 2009. do 2013. godine kada su i izdate državne garancije za KAP. Još 2013. državna revizija je u svom izveštaju konstatovala da pre izdavanja garancija nije rađena procena rizika.

- Državne garancije odobrene 2009. i 2010. godine izdate su bez detaljne analize finansijskog položaja, ali i analize ekonomske održivosti korisnika državnih garancija. Takođe, nije urađena procena mogućih posledica aktiviranja garancija, naveli su još pre sedam godina revizori.

Te garancije koje su izate u vreme kada su premijeri bili najpre Milo Đukanović, pa njegov naslednik Igor Lukšić često je kritikoval i međunarodna zajednica, a naročito tadašnja opozicija. U upozorenjima je prednjačio Branko Radulović, potpredsednik Pokreta za promene.

Kritikovali su iz te partije ne samo izdavanje državnih garancija, već i višogodišnje subvencioniranje struje za KAP. Više puta je Radulović upozoravao da su tadašnji premijeri prvo Đukanović, pa kasnije Lukšić za Kombinat aluminijuma po osnovu garancija i subvencija za struju ukupno "častili" tadašnjeg podgoričkog giganta sa 301 milion evra.

Ukupna vrednost garancija koje je dala država iznosila je 135 miliona evra. Na kraju, kada su "pale" na naplatu, poreski obveznici otplatili su 137 miliona evra.

GUBITAK ŠEST PUTA VEĆI OD KAPITALA

KAP je 31. decembra 2008. godine imao akumulirani gubitak od 284.325.000 evra, koji je bio mnogostruko veći od osnovnog kapitala koji je iznosio nepunih 54 miliona. Obaveze kompanije na kraju 2008. bile su preko 400 miliona. Zato je postajao rizik od aktiviranja izdatih garancija - kaže se u reviziji koju je Državna revizorska institucija objavila još 2013. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)