ODBIO SAM DA BIJEM NAROD, A NA POSAO ME NE VRAĆAJU: Miloje Šćepanović, bivši policajac iz Nikšića, još čeka pravdu (FOTO)

V. KADIĆ

26. 04. 2021. u 08:33

RADOST zbog pobede 30. avgusta prošle godine kada je posle višedecenijske vladavine pao režim Mila Đukanovića, posle nekoliko meseci utihnula je za mnoge junake litija koje su se mesecima organizovale širom Crne Gore za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve.

ОДБИО САМ ДА БИЈЕМ НАРОД, А НА ПОСАО МЕ НЕ ВРАЋАЈУ: Милоје Шћепановић, бивши полицајац из Никшића, још чека правду (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Svetinje su odbranjene, Milo je pao, a mnogi junaci tih događaja neočekivano su zaboravljeni, ili gurnuti u drugi plan.

Jedan od njih je i bivši policajac iz Nikšića Miloje Šćepanović, koji je decembra 2019. godine odbio naređenje pretpostavljenog da bije svoj narod. Napustio je posao koji je obavljao 23 godine, a iz zgrade Centra bezbednosti pošao je među svoje sugrađane, uplovio u reku litija koje su ga nosile sve do svrgavanja sa vlasti Demokratske partije socijalista.

Biblijske scene kojima se ceo svet divio ostale su u sećanju. Zbog podviga o kome je brujao ceo region, časnog Miloja je Mitropolija crnogorsko-primorska odlikovala Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, a od kompanije "Novosti" dobio je priznanje za najplemenitiji podvig godine.

- Zbog bezakonja vlade Duška Markovića napustio sam posao. To je bio moj lični čin, koji je kasnije ohrabrio i druge da krenu mojim stopama. Ja sam vernik, a prekoputa je bio narod koji je branio tu istu veru, naše svetinje, korene, ime i prezime. Shvatio sam da smo na istoj strani i čvrsto sam odlučio da napustim posao koji je u tom trenutku bio ukaljan. I uvek bih tako postupio, ukoliko bi se nešto slično ponovilo - kaže, za "Novosti", Šćepanović.

Foto: Ž. Knežević

Miloje iz ruku Milorada Vučelića dobio priznanje "Novosti" za najplemenitiji podvig

Nadao se da će ga pozvati novi ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović na razgovor, možda ponuditi da se vrati na staro radno mesto i posao koji je profesionalno radio bez mrlje.

IMOVINA

- SVAKI policajac, počev od mene, mora da na uvid nadležnima dostavi svoje imovinsko stanje. Ne može neko sa platom od jedva 500 evra da ima kuću od milion evra i pride još mnogo nekretnina - kaže Miloje Šćepanović.

- Zasada nema poziva, a da li će ga biti - videćemo. Teško se živi, a moram da se snalazim kako bismo preživeli. Tu je i dete, moj oslonac - dodaje Miloje. - Svi koji smo izneli teret promena danas smo na početku. Čuvaju se neki kadrovi DPS, što nije dobro. To ja vidim, ali i narod. Dešava se apsurdna situacija da sam napustio posao zbog bezakonja, dok se aktuelni ministar policije poziva na vladavinu prava. I još poručuje da neće hapsiti "komite", iako među njima ima dosta bezbednosno interesantnih lica. A one noći kada je u Nikšiću uhapšen vladika Joanikije sa sveštenstvom, bili su i specijalci iz Podgorice koji su privodili ljude ni za šta. I to se nastavljalo iz noći u noć, iako ništa nisu uradili, pa čak ni flašu na ulici razbili.

Šćepanović je kategoričan da policijsku uniformu ne može nositi onaj ko je u kriminalu ili sarađuje sa kriminalcima.

OKREPI ME SVETI VLADIKA

Foto: Privatna arhiva

ČESTO Miloje Šćepanović obilazi grob mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

- Okrepi me sveti vladika snagom i verom. I onda mogu dalje - kaže Šćepanović.

- Svaka anomalija u policiji mora se sankcionisati i kazniti u skladu sa zakonom. Ako nisi bio podanik DPS, u službi nisi mogao da napreduješ pa da si završio dvadeset fakulteta - dodaje naš sagovornik. - Jedini sam policajac kojeg je bivši režim proterao iz Nikšića u Herceg Novi. S obzirom na to da sam Srbin, čudim se kako sam još i živ!

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri