NA IVICI SMO EGZISTENCIJE: Tek što im se rad donekle normalizovao, crnogorski ugostitelji na novom udaru - ostaće bez struje!

I. D. STOJADINOVIĆ

21. 04. 2021. u 10:40

TEK što se u nekoj meri normalizovao rad ugostiteljskih objekata, taj sektor je na novom udaru! U gotovo celoj državi ugostiteljima je dozvoljen rad, produženo im je i radno vreme, međutim, sada im iz "Elektroprivrede" prete isključenjem struje zbog neplaćenih računa.

НА ИВИЦИ СМО ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ: Тек што им се рад донекле нормализовао, црногорски угоститељи на новом удару - остаће без струје!

Foto: Vlada CG

Ipak, nadaju se da će EPCG imati razumevanja i naći način da se isključenje izbegne.

Nevladinoj organizaciji "Ugostitelji Crne Gore" obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtevom za pomoć, jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija.

- Iznenađeni smo činjenicom da u EPCG nemaju razumevanja za probleme sa kojima se suočava naš sektor. U poslednjih godinu dana često nam je rad bio u potpunosti zabranjen zbog čega smo ostali bez ikakvih prihoda. U periodu kada smo i radili, primenjivale su se epidemiološke mere koje su ograničavale naše poslovanje zbog čega su nam prihodi bili minorni - navode u saopštenju.

Oni ističu da, iako tek tri dana rade u koliko-toliko povoljnijem poslovnom ambijentu, na teret im padaju dugovanja za period kada uopšte nisu radili ili su radili smanjenim kapacitetom.

- Umesto da nastavimo sa pripremom letnje turističke sezone, od koje svi imamo velika očekivanja, sada se postavlja pitanje koliko će ugostitelja i hotelijera uopšte biti spremno da dočeka turiste - napominju oni, te pozivaju nadležne u EPCG na razgovor.

Foto: Vlada CG

- Želimo da kroz dijalog dođemo da zajedničkog rešenja. Ono što u ovom trenutku treba sektoru ugostiteljstva jeste ruka podrške da kroz neku vrstu umanjenja duga ili prolongiranja roka otplate probamo da preživimo ovo leto - navode ugostitelji.

Kako ističu, svesni činjenice da je EPCG često kroz svoje kampanje pokazivalo neku vrstu odgovornosti očekuju da to urade i ovog puta.

NA IVICI EGZISTENCIJE

- NA rubu smo egzistencije, ali očekujemo da će nam Vlada pomoći da kroz niz olakšica ublažimo posledice sa kojima se suočavamo više od godinu. Tokom tog perioda iscrpili smo sva sredstva, tako da bez adekvatne pomoći i podrške države nećemo moći da na adekvatan način odgovorimo izazovima i predstojećoj letnjoj turističkoj sezoni - ističu u NVO "Ugostitelji Crne Gore".

- Kriza je svuda pa zato podelimo teret - zaključuju iz NVO "Ugostitelji Crne Gore".

Odlukom Ministarstva zdravlja, mere protiv širenja virusa korona od vikenda su blaže za ugostitelje. Povećan je broj dozvoljenih gostiju za jednim stolom, osim bašta, za goste je sada otvorena i unutrašnjost lokala, a radno vreme je produženo do 23.00. Ugostitelji su pozdravili tu odluku, ali i istakli da se, uprkos ublažavanju mera, nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)