CRNA GORA KONTINUIRANO KRŠI LJUDSKA PRAVA: Amnesti internešnal objavio šokantan izveštaj

Novosti online

09. 04. 2021. u 21:15

OPOZICIJA na izborima tesno pobedila, čime se završila 29-godišnja vladavina DPS-a predvođena Milom Đukanovićem, koju su karakterisale korupcija, kršenje ljudskih prava, represija nad medijima...

ЦРНА ГОРА КОНТИНУИРАНО КРШИ ЉУДСКА ПРАВА: Амнести интернешнал објавио шокантан извештај

Foto AP

Vlada je tokom pandemije koronavirusa u 2020. kršila prava kretanja, mirna okupljanja, prava na privatnost, a bilo je i slučajeva diskriminacije.

To, između ostalog, stoji u izveštaju za Crnu Goru međunarodne organizacije Amnesti internešnal.

Iz te organizacije podsećaju, da je opozicija tesno pobedila na parlamentarnim izborima u avgustu, čime se završila 29-godišnja vladavina Demokratske partije socijalista (DPS) predvođene Milom Đukanovićem i kao premijerom i kao predsednikom.

- Taj period je karakterisala korupcija, kršenje ljudskih prava, represije nad medijima i nekažnjivost ratnih zločina. Crna Gora je jedina evropska zemlja gde su se objavljivali spiskovi pojedinaca kojima je određena samoizolacija, kao mera suzbijanja širenja koronavirusa - stoji u izveštaju. 

Kad je u pitanju sloboda okupljanja, Amnesti konstatuje da su pristalice Mitropolije crnogorske primorske počeli proteste krajem 2019. godine protiv zakona o slobodi veroispovesti.

- U maju policija u Nikšiću je uhapsila episkopa i sedam sveštenika zbog toga što su protestovali uprkos zabrani okupljanja zbog spriječavanja širenja koronavirusa, a njihovi podržavaoci su bili rasterani suzavcem. Pristalice MCP su i u drugim gradovima takođe rasterivani suzavcem - konstatuje se u izveštaju. 

Podsećaju da je policija prebila pristalice opozicionih partija koji su protestovali u Budvi u junu proše godine. 

Amnesti još navodi da zločini iz 90-ih nisu ni istraženi, ali i da nisu dobili sudski epilog.

Državni tužilac nije uspeo da efiksano istraži optužbe da je policija mučila, čak i elektrošokovima, dva osumnjičena i jednog svedoka kako bi iznudila priznanje u dva slučaja podmetanje bombe u maju, odnosno u junu.

- U decembru Ombudsman je saopštio da je policija maltretirala svedoka. Jedan optuženi je oslobođen jer je sud smatrao da je njegovo priznanje iznuđeno - navodi se u izveštaju.

Kad je u pitanju sloboda izražavanja, Amnesti konstatuje da se nastavlja nekažnjivost napada na novinare uključujući i istraživačku novinarku Oliveru Lakić na koju je pucano 2018. godine. 

- NVO Akcija za ljudska prava je u decembru tražila od državnog tužioca zaštitu za Oliveru Lakić i to nakon što je otkriven plan za njeno ubistvo - navodi se u izveštaju.

Naglašavaju da su u januaru tri novinara zadržana u pritvoru, između 14 i 28 sati zbog "izazivanja panike".

- Na sličan način tretirani su i pojedini građani, a četiri osobe su prošle na sličan način zbog navodnog širenja lažnih vesti o koronavirusu na društvenim mrežama - navodi se izveštaju.

Viši sud odbacio je optužbe protiv dva građanina zbog kritike javnih funkcionera na internetu.

U delu izveštaja koji tretira diskriminaciju, ističe se da je Skupština Crne Gore u julu usvojila zakon o istopolnom partnerstvu, ali tim zajednicama nije dozvoljeno da usvoje decu. 

Navode još i primer iz aprila kada je policija nadgledala karantin dug tri sedmice u romskom delu naselja Konik, nadgledajući tako 1.200 pripadnika RE populacije, i to samo zbog toga što je registrovan jedan slučaj zaraze koronavirusom.

- Ženske NVO su se u aprilu udružile u koaliciju koja podržava i pomaže žene žrtve nasilja - zaključuje se u izveštaju Amnesti internešnala. 

(Srbija Danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!