POVODOM SVETSKOG DANA ROMA: Istaknuta zastava nacionalne manjine na zgradi opštine Herceg Novi

V. V.

08. 04. 2021. u 17:37

NA zgradi Opštine Herceg Novi, uz državnu i gradsku, istaknuta je danas povodom Međunarodnog dana Roma i romska zastava. To je simbol poštovanja romske tradicije i kulture, ali i posvećenosti lokalne uprave unapređenju položaja pripadnika RAE populacije.

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА: Истакнута застава националне мањине на згради општине Херцег Нови

FOTO: V. V.

Dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima sa kojima se suočava najveća etnička manjina u Evropi čestitao je svim Romkinjama i Romima hercegnovski predsednik Stevan Katić, podsećajući da je ovaj datum samo još jedan povod za snažnu šporuku da samo zajedničkim delovanjem svih društvenih činilaca može doći do ozbiljnih promena koje će romskoj zajednici doneti potpunu jednakost i inkluziju.

- Herceg Novi sa ponosom može da kaže da predstavlja dugogodišnjeg pouzdanog partnera romske zajednice, i to kroz podršku projektima i inicijativama za rešavanje problema stanovanja, obrazovanja, lične dokumentacije i unapređenja pristupa zapošljavanju, poručio je Katić.

Za dosadašnju saradnju on je zahvalio nevladinoj organizaciji "Mladi Romi" , koja je, kako je ocenio  ozbiljan, odgovoran i proaktivan činilac u lokalnoj zajednici. Time oni postaju snažna veza lokalne uprave sa pripadnicima romske populacije, osvetljavaju probleme ali i nude moguća rešenja, ocenio je Katić.

Istakao je takođe da je cilj i dalje da svako romsko dete bude obuhvaćeno predškolskim i osnovnim obrazovanjem, da sve više njih nastavi školovanje, da svi imaju zagarantovana temeljna prava i jednake šanse, da bude ojačano njihovo učešće u javnom životu.

Romska zastava istaknuta je na zgradi Opštine Herceg Novi na poziv i u saradnji sa Programskom kancelarijom Saveta Evrope.

U poređenju sa drugim gradovima u Crnoj Gori položaj Roma u Herceg Novom je izrazito bolji kako u oblasti stanovanja, tako i zapošljavanja i obrazovanja, ocenio je predsednik NVO Mladi Romi Samir Jaha. I dalje je izazov rešavanje stambenog pitanja porodica u Meljinama, iustiče Jaha  i dodaje da u Herceg Novom sva romska deca  idu u osnovnu i srednju školu, a NVO Mladi Romi, im je omogućila i mentrosku podršku.

FOTO: V. V.

Prema istraživanju koje je tim volontera uradio početkom aprila prošle godine, u Herceg Novom živi 68 romskih porodica sa 329 članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna