NOVA BRUKA ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA: Crna Gora uvela sankcije Rusiji!

Novosti online

30. 03. 2021. u 15:41

VISOKI predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se brojne zemlje pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava.

НОВА БРУКА ЗДРАВКА КРИВОКАПИЋА: Црна Гора увела санкције Русији!

Foto: Printskrin

Među njima su Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija.

Pored tri pomenute države, sankcijama EU su se pridružile Ukrajina, Island, Lihtenštajn i Norveška, rekao je on.

- Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Saveta. EU prima k znanju ovu odluku i pozdravlja je - navedeno je u saopštenju Borelja.

Evropska unija je 2. marta uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog. Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji. Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.

Krajem marta je i Kanada uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa Navaljnim.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da nove sankcije EU i SAD protiv Rusije znatno štete ionako žalosnim odnosima. On je primetio da je Kremlj uveren da politika sankcija protiv Rusije ne postiže svoj cilj.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nikola

30.03.2021. 16:59

Otvori se zemljo i progutaj nas, Rusi nam salju vakcine koje nam bjedna Evropa i Amerika ne daju a ovaj pijun od covjeka po nalogu zapadnih licemjera uvodi sankcije, obraza nemas a na celo ti pise mali DPS.