HTELI DA PROŠVERCUJU KANCEROGENI OTPAD, LAŽIRALI DOZVOLU: Toksični materijal iz brodogradilišta Bijela godinu dana "zarobljen" u Ukrajini

V. K.

30. 01. 2021. u 08:00

OKO 4.000 tone otrovnog otpada iz Crne Gore, duže od godinu dana nalazi se u ukrajinskoj luci Herson, nakon što je lokalna policija otvorila istragu o tome kako je francuska kompanija "Valgo" krajem 2019. taj toksični otpad dopremila iz Bijele, navode iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

ХТЕЛИ ДА ПРОШВЕРЦУЈУ КАНЦЕРОГЕНИ ОТПАД, ЛАЖИРАЛИ ДОЗВОЛУ: Токсични материјал из бродоградилишта Бијела годину дана заробљен у Украјини

Foto: Printskrin

"Valgo" je od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore prethodno pribavio dozvolu za izvoz takozvanog neopasnog kontaminiranog grita. Prihvat grita obavila je lokalna kompanija "Firma Arka" sa kojom je "Valgo" zaključio poseban ugovor, a koja je sada pod istragom ukrajinske policije zbog sumnje da je u procesu pribavljanja dozvola predala falsifikovana dokumenta i time prekršila bezbednosne ekološke procedure u Ukrajini. Naime, rezultati ukajinske laboratorije su pokazali da je grit iz Crne Gore koji je zaplenjen u luci Herson izuzetno otrovan, kao i da ima "izražen mutageni i kancerogeni efekat".

Dokument ukrajinske laboratorije, koji je MANS pribavio u saradnji sa kolegama iz OCCRP-a, prosleđen je Centru za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), uz molbu da protumače razliku između crnogorskog i ukrajinskog nalaza.

- Ono što nas navodi na zaključak je da se radi o potpuno različitim uzorcima jeste rezultat sadržaja naftnih ugljovodonika - navodi Danijela Šuković, direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja u CETI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju