„DA ČUVAMO VERU SVOJU SVETU“: Čestitka episkopa Joanikija povodom Svetog Save

M.S.

27. 01. 2021. u 11:18

OD sveg srca čestitam sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, i svim ljudima dobre volje, veliki praznik Svetog Oca našeg Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog.

„ДА ЧУВАМО ВЕРУ СВОЈУ СВЕТУ“: Честитка епископа Јоаникија поводом Светог Саве

Foto: TV Prva printskrin

Ovaj divan praznik ove godine dočekujemo u posebnim okolnostima zbog još dejstvujuće epidemije, ali ćemo ga obeležiti i proslaviti, iako skromno, po našim hramovima svetim bogosluženjima, prigodnim programima manjeg obima po našim crkvenim zdanjima i po svojim domovima. I u toj prostoti, jednostavnosti i skromnosti, uvereni smo da ćemo naći veliku radost koju će nam Sveti Sava izliti sa neba od Boga.


Ovo se, između ostalog kaže u čestitci episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija, koju je uputio sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, i svim ljudima dobre, povodom proslavljanja velikog praznika Svetog Oca našeg Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog.

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha!

Da Sveti Sava blagoslovi svu našu decu, sve naše škole, kao zaštitnik srpske prosvete, da blagoslovi učitelje, nastavnike, profesore, sve one koji se uče i koji ih uče u strahu Božjem. Da daruje iscjeljenje mnogim bolesnicima koji boluju po bolnicama i po svojim domovima. Današnje ljekare koji se trude oko bolesnika, i sve one koji o njima vode pažnju da obdari svakim izobiljem, svakim božanskim i zemaljskim dobrima. Sveti Sava je kao atonski podvižnik i kao sveštenodelatelj Svetih tajni Hristovih nadišao vrijeme još za života, spojio se sa božanskom vječnošću, sjedinio se sa Hristom, a to znači da je on prisutan u svakom vremenu, i u ovom našem vremenu. On se sjedinio sa nama, ušao u dušu srpskog naroda i ukrasio je svim božanskim ljepotama, zagrijao blagodaću Presvetoga Duha Božijega, da bi smo se i mi u ovim teškim vremenima, iskušenjima, pokazali kao dobri vjernici, kao pravi Svetosavci i naslednici njegovih zaveštanja. Da čuvamo svoju svetu pravoslavnu veru, da je unapređujemo, da ljubimo svoje svetinje, da ih ukrašavamo i obnavljamo, da ljubimo jedni druge, da budemo uvek spremni oprostiti i tražiti oproštaj, da se uvek možemo izmiriti sa svojim bližnjima, da poštujemo svakog čoveka i svaki narod, i ljude, i njihova uvjrenja, makar bila i različita od naših, i njihovu veru, kaže se u čestici episkopa Joanikija.

-Da na takav način ispunimo Božju zapovest o ljubavi da ljubimo i prijatelje i neprijatelje, i bližnje i daljne, da se na takav način širi dobro Božije u ovom svetu. Da čuvamo zaveštanja naših predaka, Svetog Save, da njegujemo svoj srpski jezik, koji nas je proslavio, da čuvamo ćirilicu koja nas objedinjava, koja se izjednačila u našem poimanju sa krstom od tri prsta, da budemo skromni, jednostavni, pošteni, i da uvek idemo pravim Božjim jevanđelskim putem – Hristovim putem – kao što nas je učio Sveti Sava. Amin, Bože daj! Neka tako bude! - čestitao je episkop Joanikije veliki praznik pravoslavnog roda-Svetog Savu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024