KRAJ MILOVE TIRANIJE U CRNOJ GORI: Da li je Đukanović jednim potezom zadao završni udarac svojoj despotskoj vladavini?

Novosti online

02. 01. 2021. u 20:07

DA li je odlukom da Skupštini Crne vrati na ponovno odlučivanje zakone izglasane poslednjih dana prošle godine Milo Đukanović započeo nepovratni proces sopstvene detronizacije i ponovnog ujedinjenja svih „litijskih“ snaga, i svih onih koji misle dobro Crnoj Gori?

КРАЈ МИЛОВЕ ТИРАНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Да ли је Ђукановић једним потезом задао завршни ударац својој деспотској владавини?

Arhiva Novosti

Odgovor na ovo pitanje dao je advokat Predrag Savić. Njegov tekst prenosimo u celosti:

Po svemu sudeći odgvor je: „DA“! Ovaj poslednji Milov potez svakom, ko poznaje ustavna rešenja Crne Gore, liči na novi autogol hibridnog vladaoca za kog se doskora mislilo da je večit, tj. dostojan naslednik Josipa Broza po dužini uzurpacije vlasti! Dalja analiza pokazuje da je to potez očajnika, koji je kratkog dometa i još kraće svrsishodnosti, jer Ustav Gore u članu 94. stav jedan, definiše proglašavanje zakona na sledeći način:

,,Predsednik Crne Gore je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja zakona, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.“

Od krucijalnog značaja za suzbijanje apsolutističke vladavine Mila Đukanovića je svat dva iz pomenutog člana 94, koji kategorički predviđa:

„Predsednik Crne Gore dužan je da proglasi ponovno izglasani zakon.“

Dakle, vlastodržac Milo Đukanović je jeftino proćerdao oruđe, koje ruku na srce ima krajnje ograničen domet, i dalekosežno gledano izaziva samo štetu po demokratske procese i pravnu drćavu i poredak! O šteti po na već žestoku uzdrmanu privredu Crne Gore ne treba trošiti reči. Nije uobičajeno da predsendik države bez neke silne potrebe korisit ovo oruđe, pa čak ni u zemljama gde ima ovlašćenje da po posle drugog odbijanja da potpiše ukaz o proglašenju zakon, može da raspusti Skupštinu. Na sreću u Medovom Ustavu Crne Gore iz 2007. godine nema takve apsolutističke i diktatorske odredbe. Jednostavno Parlament Crne Gore u superiornom položaju i apsolutnoj dominaciji kada po drugi put izglasa zakon. Predsdniku su tada vezane ruke. Ne proglasi li po drugi put izglasan zakon rizikuje da ostane bez svoje funkcije, jer tada je odgovoran za nedvosmislenu, lako dokazivu, i ko vrata veliku povredu Ustava iz člana 98, stav 3. Ustava Crne Gore .

U pomenutom članu 98 Ustava Crne Gori propisana je sledeća procedura:

„Predsednik odgovara za povredu Ustava.

Postupak za utvrđivanje da li je predsednik Crne Gore povredio Ustav može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

Predlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsedniku Crne Gore.

Predsednika Crne Gore Skupština može razrešiti kada Ustavni sud utvrdi da je povredio Ustav.“

Verovatno Milo veruje da ima neprikosnovenu većinu u Ustavnom sudu, kao i većinu drugih pravosudnih inistucija gde na pomen njegovog imenea i njegove sestre odmah padaju na teme i šene! Samo zaboravlja da kada apsolutistički režimi počnu da se krune i kada podanici oseti atmosfera da se večitim gazdama ipak primiče kraj, vrlo lako okreću leđa i traže spas u dodvoravanju novoj vlasti! Tu Milu ne može pomoći ni užasni, javni servis (u susštini najcrnje informativno smetlište) štose naziva TV Crne Gore, koji bi da ceo svet nabedi da bez porodice Đukanović sunce slabije sja i da je premetne Zakone trebalo vrati Parlementu ! To pokazuje i primer nekada silne i moćne, a da da bivše predsednice Vrhovnog suda i njenih perjanica na čelu sudova koji verovali da su doživotno na čelu sudskih uprava! U ono što pričaju huščači i dezinformatori sa RT Crne Gore više ne veruju na najvatrenije pristalice Milovog režima!

Nastavi li ovako sa jeftinim autogolovima Milo, možda i pre 1923. godine kada mu ističe mandat, čuje: „ZBOGOM PREDSENIČE!"

(IN4S)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)