U ZATVORU VIRUS IZMIČE KONTROLI: Đetići među prvima na planeti po broju obolelih, za praznike restriktivnije mere

I. D. STOJADINOVIĆ

17. 12. 2020. u 08:52

CRNA Gora je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, i dalje na visokom, trećem mestu po broju obolelih od virusa korona na milion stanovnika.

У ЗАТВОРУ ВИРУС ИЗМИЧЕ КОНТРОЛИ: Ђетићи међу првима на планети по броју оболелих, за празнике рестриктивније мере

Zatvor u Spužu / Foto sinziks.me

Iako se poslednjih dana beleži pad broja inficiranih u poređenju sa prethodnim nedeljama, kao i pad novoinficiranih na dnevnom nivou, za dane praznika planiraju se nešto restriktivnije mere protiv širenja zaraze. Dok broj zaraženih opada ili stagnira, kovid 19 se kontroli oteo u spuškom zatvoru, gde je, za samo mesec, od jednog obolelog došlo do čak 57 zaraženih.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija objasnili su da je od tog broja obolelih zatvorenika, jedna osoba smeštena u Kliničkom centru i to zbog zbog pogoršanja osnovne bolesti - karcinoma pluća, dok su ostali u UIKS, gde medicinsko osoblje ove ustanove prati njihovo zdravstveno stanje. Osim njih, virus korona trenutno imaju i 24 službenika UIKS-a, koji odsustvuju sa posla.

Na koji način se zaraza proširila utvrdiće se epidemiološkim istraživanjem, istakli su u ovoj ustanovi.

- Zatvorenici imaju kontakt sa službenicima UIKS, advokatima i sudskim veštacima, kojima nisu zabranjene posete, a izvode se i na zakazana suđenja, bolničke preglede i drugo, gde ostvaruju dodatne kontakte. Na taj način je moglo i doći do infekcije - navode u Službi za odnose sa javnošću UIKS-a, ističući da su svi inficirani smešteni odvojeno i da imaju odgovarajuću terapiju. - Sektor za zdravstvenu zaštitu UIKS-a komunicira sa doktorima iz Instituta za javno zdravlje i Kliničkog centra Crne Gore i preduzima sve mere iz svoje nadležnosti.

Broj obolelih od virusa korona u Crnoj Gori poslednjih dana, prvi put nakon nekoliko nedelja, spustio se ispod 10.000. Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, najavio je da će, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima koji, usled okupljanja većeg broja ljudi, nose rizik od širenja epidemije virusa korona, na snazi biti restriktivnije epidemiološke mere. On je ocenio da je, iako se beleži široka rasprostranjenost epidemije s visokim stopama obolevanja u svim gradovima, trend stabilan.

- Nivo obolevanja nije porastao, čak se zadržava ili malo pada. Rekao bih da se u ovom trenutku epidemija nalazi na visokom nivou i na izvesnoj klackalici, pa će od sledećih mera i onoga kako ćemo se mi pridržavati zavisiti kako će epidemija dalje napredovati - rekao je Galić. - Nove mere biće predložene u predviđenom roku, a u slučaju pogoršanja epidemiološke slike moguće i ranije.

NAVODNE SMENE U KLINIČKOM CENTRU

U JAVNOSTI je juče procurila informacija da je novoimenovana direktorka Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović, smenila šest direktora klinika, među kojima i medicinsku direktorku Marinu Ratković i direktora Urgentnog centra Nermina Abdića. Među smenjenima navodno su i direktor Interne klinike Sreten Kavarić, direktor Klinike za neurologiju Balša Vujović, prvi čovek Klinike za bolesti srca Nebojša Bulatović, direktor Hirurške klinike Ranko Mirović i direktor Centra za nauku KCCG Nemanja Radojević. Međutim, tu informaciju demantovali su iz najveće zdravstvene ustanove, navodeći da je v. d. direktora klinike i dalje Danijela Raonić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju