INSTITUT „DR SIMO MILOŠEVIĆ" ZATVOREN DO 1. MARTA: Nepovoljna epidemiološka ali i finansijska situacija

V.Vujnović

16. 12. 2020. u 15:59

Zbog loše epidemiološke ali i finansijske situacije Odbor direktora Instituta Dr Simo Milošević u Igalu odlučio je da sve kapacitete ove zdravstvene ustanove, suprotno višegodišnoj praksi, zatvore do prvog marta naredne godine.

ИНСТИТУТ „ДР СИМО МИЛОШЕВИЋ ЗАТВОРЕН ДО 1. МАРТА: Неповољна епидемиолошка али и финансијска ситуација

Foto: V .V.

Ukoliko se nešto promeni na bolje, biće to početak februara, kao nekada, kazala je direktorica Instituta dr Gordana Rajović.

-Finansijski smo u gubitku, od jedanaest projektovanih meseci radili smo svega  sedam, i to uz dosta problema, poštovanje epidemioloških mera, kako ne bi doveli u rizik ni pacijente niti osoblje. To je jedna od najizazovnijih godina, ocenila je dr Rajović.

Pored gubitaka od dva miliona evra na kraju trećeg kvartala došle na naplatu i tužbe radnika. Visina tih potraživanja je oko tri miliona, a ove godine isplaćeno je oko 200 hiljada evra.

Foto: V .V.

Zbog svega su, prema rečima dr Rajović bili prinuđeni da donesu i neke nepopularne ali neminovne odluke.

Osim zatvaranja objekata, radnici će ići na  prinudni odmor sa 60 odsto osnovne plate. Svi ugovori na određeno sa sezonskim radnicima, biće raskinuti.

-U Institutu je preko 640 radnika. Taj broj smo smanjili, shodno zatvaranju druge faze, a imali smo veliki broj radnika na određeno vreme, kazala je dr Rajović i dodala da će po svemu ova godina ostati upamćena kao jedna od najizazovnijih i najlošijih u prethodnim decenijama.

Podsetićemo, ove godine, odlukom Privrednog suda Srbije od Instituta se potražuje oko 3,6 miliona evra za isplatu beogradskog Jugobanci, koja je u stečaju.

Jedina od malobrojnih dobrih vesti  je da im je odlukom Apelacionog suda, nedavno vraćen prostor od oko 1400 kvadrata, u kojem je radio Mediteranski centar za hiruršku i rekonstruktivnu hirurgiju. Menadžment  je podneo aplikaciju za dodatno finansiranje kod Međunarodnog razvojnog fonda u visni od 1,5 miliona evra do kraja godine.  Institut ima vodeću ulogu i u izradi strategije razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori koju radi kompanija Fideliti konsalting.

– Mi smo krenuli sa izradom planova do  2023. Godine. Projektovani samo da u te tri godine napravimo najpribližniju procenu onoga šta ćemo raditi i koliko to iznosi finansijski. To je ozbiljna stvar, zahteva mnogo, ali i mi znamo šta hoćemo – optimistična je dr Rajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista