DOK SE ČEKAJU PROCEDURE: More uništava turističko ugostiteljske objekte na Adi Bojani

B. DABIĆ

13. 12. 2020. u 17:43

UGOSTITELjSKI objekat “Maestral”na Adi Bojani potpuno je uništen.

ДОК СЕ ЧЕКАЈУ ПРОЦЕДУРЕ: Море уништава туристичко угоститељске објекте на Ади Бојани

Foto: Portal Ulcinj

Smeštajni objekti na prvoj liniji do vode počeli su da tonu, a zidovi pucaju. Matrijalna šteta je velika.

Direktor HTP Ulcinjska rivijera Bojan Đakonović kaže da je situacija više nego alarmantna, a vremena za čekanje nema. Tender za hitnu sanaciju i zasustavljanje erozije na Adi Bojani je raspisan 4. decembra, po hitnom postupku (15 dana). Problem na Adi Bojani iziskuje uključivanje državnih institucija.

HTP Ulcinjska rivijera se godinama bori sa plimom i talasima.

- Ove godine smo ispred ugroženih objekata bacili na hiljade džakova sa peskom, postavili i veliko kamenje i učinili sve u skladu sa našim mogućnostima - kaže Đakonović ističući dok se čekaju procedure, na objektima je već pričinjena ogromna materijalna šteta.

Izrada studije za trajnu sanaciju ovog dela je u toku, a donete su i odluke o sprovođenju hitnih mera, koje predviđaju nasipanje oko 50.000 metara kubnih peska.

Ekspert iz Beograda profesor dr Sava Petković je po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma odredio kratkoročne mere. One predviđaju nasipanje peska duž 750 metara obale, a prosečna širina plaže, po nasipanju, biće oko 45 metara.

U Projektnom zadatku za hitne intervencije stoji da će na zapadnom kraju Ade biti postavljeni naperi, čija je uloga da zadrže nasute količine peska duž najugroženijeg dela plaže.

Nanošenje peska ne daje rezultate na Adi Bojani, jer ga more ponovo odnese, ali iskustva u svetu su pokazala da su naperi veoma efikasni sa aspekta proširenja plaže i zaustavljanja erozionih procesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)