KOMITE I MILO ODREĐUJU DATUM: Zbog pritiska crnogorskih nacionalista izbor nove vlade odložen za 2. decembar

V. KADIĆ

12. 11. 2020. u 23:09

POD pritiskom socijalista Mila Đukanovića, crnogorskih "patriota i komita", nova parlamentarna većina poklekla je pred njihovim prim zahtevom, pa je najavljenu sednicu Skupštine Crne Gore, na kojoj je trebalo da se raspravlja o vladi Zdravka Krivokapića, zakazanu za 24. novembar, predsednik parlamenta Aleksa Bečić odložio za 2. decembar!

КОМИТЕ И МИЛО ОДРЕЂУЈУ ДАТУМ: Због притиска црногорских националиста избор нове владе одложен за 2.  децембар

Foto V. K.

Naime, crnogorskim nacionalistima zasmetalo je što bi se priča o novoj izvršnoj vlasti poklopila sa datumom održavanja Podgoričke skupštine 1918, na kojoj je doneta istorijska odluka o ulasku Crne Gore u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Hajka se digla sada, a nije pre četiri godine, kada je istog dana izabran za šefa parlamenta Ivan Brajović (Socijaldemokratska), a vlada Duška Markovića četiri dana kasnije, na dan kada je 1918. završena Podgorička skupština.

Poslanik Nove srpske demokratije Marko Kovačević kaže, za "Novosti", da je 24. novembar, osim što bi bio jubilej početka Podgoričke skupštine, istovremeno i crkveni praznik - Sveti srpski kralj Stefan Dečanski.

- Time bi sednici na kojoj se bira nova vlada bio dat i prizvuk, za mnoge neugodnog, kosovskog zaveta. Ako znamo da su prvi sa listi tri koalicije proces formiranja vlasti započeli upravo formalnim odustajanjem od nečega sličnog kroz sporazum koji su potpisali, onda i ne čudi što se lako posustaje pod pritiscima da se uguši i ona simbolika koja samim događajima nije izvorno data već se javlja kao refleksija - ocenjuje Kovačević.

On konstatuje da duh samoporicanja opstaje, a "na kraju imamo i ovo poricanje dogovora kad će da bude zasedanje jer je datum previše srpski" - ocenjuje Kovačević.

U međuvremenu, reagovao je Crnogorski pokret ocenjujući da ovim aktom nova parlamentarna većina "interpretira istoriju s početka dvadesetog veka, s namerom da legitimiše istovetne anticrnogorske političke ideje i ideologije u sadašnjosti".

PROGON SE NASTAVLjA

POSLE poziva vladici Kirilu u Centar bezbednosti u Podgorici zbog održane svete litugije u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i navodnog kršenja mera vladinog Nacionalnog koordinacionog tela, na informativni razgovor zbog istog povoda pozvan je i paroh podgorički, protojerej Branko Vujačić (na slici).

- Čuli smo nedavno od najviših državnih zvaničnika da je Crkva glavni krivac za širenje epidemije, tako da to doživljavamo kao nastavak progona - kazao je otac Branko po izlasku iz policijske stanice. - Nadamo se da će uskoro ovo prestati i da dolazi bolje vreme za Crkvu i pravoslavni narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna