"EKSPERTIMA" POTISKUJU SRBE IZ NOVE VLADE: Milan Knežević, Demokratski front, za "Novosti", o raspodeli ministarstava Crne Gore

V. KADIĆ

04. 11. 2020. u 07:20

PREGOVORI koje je sa predstavnicima tri pobedničke koalicije vodio mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, vođeni su u cilju da u vladi ne budu autentični politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori.

ЕКСПЕРТИМА ПОТИСКУЈУ СРБЕ  ИЗ НОВЕ ВЛАДЕ: Милан Кнежевић,  Демократски фронт, за Новости, о расподели министарстава Црне Горе

Foto arhiva V. N.

Namera je da se kroz formu navodnog "ekspertizma" uvede standard da izbori nemaju nikakvu važnost, što dovodi do toga da vladu sastavljaju neformalni centri moći, ratni profiteri, šverceri i medijski reketaši.

Povodom poslednjih koraka ka konačnom formiranju nove Vlade Crne Gore ovo, neuvijeno i žestoko, poručuje Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta. Iako je DF kao deo koalicije "Za budućnost Crne Gore" najavio podršku Krivokapićevom kabinetu, iz ove koalicije ne kriju nezadovoljstvo konceptom po kom se vlada sastavlja. Konačnu reč o budućoj vladi, prema dogovoru, daće partije pojedinačno, kada mandatar saopšti svoj predlog sastava ekspertskog kabineta.

- Za ovu situaciju verovatno ima i moje krivice. Mogao sam i sam, kao neki drugi, otići u neku od ambasada i saopštiti da posle 30. avgusta više nisam Srbin i tako se kvalifikovati da budem gospodin ministar. Ali, pošto nisam kao drugi, ostaću dosledan svemu što sam zastupao i branio kao interes srpskog naroda, što je mnogo važnije od prolaznog ministrovanja - kaže Knežević.

Naš sagovornih upozorava da je više nego jasno da će isti, kako kaže, neformalni centri moći, uraditi sve da odlože popis u 2021. godini kako bi sprečili da se građani bez ikakvog pritiska i ucena slobodno izjasne o svom nacionalnom identitetu, jeziku kojim govore i crkvi kojoj pripadaju.

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ, LIDER "POKRETA ZA PROMJENE"

UPRAVLjAĆE ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE

LIDER "Pokreta za promjene" Nebojša Medojević smatra da će vlada Zdravka Krivokapića biti vlada bez političkih lidera, nedemokratska i vlada kontinuiteta. Ona će biti i autokratska, jer je, kako kaže, jasno da će ministri za svoj rad odgovarati samo mandataru.

- Ali ne i biračima, jer za njih niko nije glasao. Oni svoj politički "legitimitet" crpe iz lične volje jednog čoveka. Ministri neće morati da vode računa o izbornim obećanjima, stranačkim programima i ideologiji, zbog čega su građani učestvovali na izborima i birali između više ponuđenih opcija - saopštio je Medojević.

On je obavestio javnost o mandatarovom uslovu da partije neće imati mogućnost neslaganja sa njegovim kadrovskim predlozima.

Foto DF

- Biće po principu "uzmi ili ostavi". Umesto vlade snažnog izvornog političkog legitimiteta i odlučne političke volje za demontažu Đukanovićevog režima, dobićemo autokratsku privatnu vladu. Možda Krivokapić sebe doživljava kao Isusa Hrista, a svoju vladu kao 12 apostola. Postoji samo jedan problem. Njome će upravljati četiri jahača apokalipse Gojko, Vlado, Miško i Željko, a ne građani - poručuje Medojević.

- Izgleda da određeni delovi buduće vlasti nikako ne mogu podneti činjenicu da će broj Srba na popisu biti značajno veći, da će procenat onih koji govore srpskim jezikom preći 60 odsto, a da će broj pravoslavnih vernika SPC biti preko 95 odsto. Zato mi nismo poželjni u vladi. Neka niko ne sumnja, ni za pedalj nećemo odustati od svoje ideologije, niti ćemo dozvoliti još jednu prevaru i pokušaj asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori - kategoričan je Knežević.

O tome što su zahtevi DF o promeni Ustava - vraćanje srpskog jezika kao službenog, povlačenja priznavanja lažne države Kosovo, trobojke iz vremena Kraljevine Crne Gore kao narodne zastave, ukidanje spornih stihova Sekule Drljevića, glatko odbijeni, Knežević poručuje:

Nisam poželjan zbog Kosova

- ŠTO se mene lično tiče, Kosovo je bilo i ostaće sastavni deo Srbije dok god se budu čula zvona u Dečanima i Pećkoj patrijaršiji. A sigurno je i to jedan od razloga što nisam poželjan u vladi, jer bih sigurno inicirao povlačenje odluke o priznanju tzv. Kosova, a to svakako nije "fino", jer eksperti imaju drugi plan - naglašava Knežević.

Milan Knežević, Foto DF

- Pošto su nam usta puna Kosova i Metohije, iako neki nikad nisu ni bili na njemu, podsećam da je Crna Gora jedina država na svetu koja je dva puta priznala Kosovo. Prvi put je to uradio Đukanović u oktobru 2008, a drugi put je tzv. Kosovo priznato u sporazumu lidera tri koalicije od 9. septembra 2020. godine. Zato kad budemo prozivali da će neki drugi izdati Kosovo, ne treba smetnuti s uma da ga je stara i nova crnogorska vlast priznala i izdala već dva puta. A evo prilike da pomognu Srbiji i povuku priznavanje ako hoće. Znamo da neće, iako se prave kao da hoće, posebno kad na svadbama dižu tri prsta i pevaju: "Oj božure..." 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a