AMFILOHIJE JE ISPOVEDIO SRPSKOG OSVETNIKA: Sreo je Jovovića pod Ostrogom, evo šta je rekao o njemu

Novosti online

30. 10. 2020. u 20:53

АМФИЛОХИЈЕ ЈЕ ИСПОВЕДИО СРПСКОГ ОСВЕТНИКА: Срео је Јововића под Острогом, ево шта је рекао о њему

Foto: Privatna arhiva

ISTINA o atentatu na Antu Pavelića otkrivena je pod Ostrogom i to upravo u razgovoru sa jutros upokojenim mitropolitom Amfilohijem.

Blagoje Jovović je 10. aprila 1957. godine u argentinskom predgrađu Lomas del Polmar sa dva metka teško ranio Pavelića. Poglavar NDH se nikada nije oporavio od poslednica ranjavanja, a umro je dve godine kasnije u Španiji.

Posle 55 godina od izgnanstva, Jovović se vratio u rodnu Crnu Goru i tamo otkrio istinu upravo mitropolitu Amfilohiju.

Mitropolit Amfilohije je za "Večernje novosti" ispričao kako je teko razgovor sa Jovovićem:

- Bilo je to krajem 1998, možda i početkom naredne godine. Preda mnom je bio stamen, stabilan čovek, visok kao jablan, u poodmaklim godinama. Bio je to nekadašnji mladi oficir Srpske kraljevske garde. Kaže, doputovao iz Argentine, prvi put u otadžbinu posle uspostavljanja komunističke jugoslovenske vlasti, koju je prezirao... Da, razgovarali smo. Govorio je da su u proleće, mislim da je bio april 1957, on i Milo Krivokapić pucali i ranili Pavelića u Buenos Ajresu. Podlegao je Pavelić ubrzo u Španiji.

Mitropolit je otkrio da je kasnije posetio njegov grob u Argentini:

- Blagoje je po povratku u Argentinu umro. Bio sam tamo, posetio sam mu porodicu i grob u Rosariju.

Blagojeva ćerka Karina živi u Argentini, a za RTS je isptičala da se Jovović vratio u tadašnju Jugoslaviju u decembru 1998. na sahranu brata. Pre toga je otišao u manastir Ostrog.

- Tamo je razgovarao sa mitropolitom Amfilohijem koji ga je nagovorio da otkrije istinu svima. Tek te noći moja porodica i prijatelji su saznali za njegovu priču - rekla je Karina Jovović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)