STRAHUJU OD SRBA?! Posle gubitka vlasti, režim Mila Đukanovića u panici uoči popisa stanovništva 2021.

V. KADIĆ

22. 10. 2020. u 09:00

CENTAR za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je od najviših državnih zvaničnika i mandatara za sastav nove vlade, da se na predstojećem popisu stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj, religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku!

СТРАХУЈУ ОД СРБА?! После губитка власти, режим Мила Ђукановића у паници уочи пописа становништва 2021.

Foto V. K.

Ističu da je njihova inicijativa u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana, jer je, kako navode, dosadašnji konvencionalni način prikupljanja podataka prevaziđen, zastareo i manje pouzdan.

- Ustav Crne Gore jasno proklamuje građansku državu i njime se ne određuju većinski i manjinski narodi niti se bilo koja važna ustavna obaveza ili politika države veže za etničku pripadnosti građana izuzev zaštite identiteta manjina, što se može uraditi i bez popisa - navode iz CDT-a. - Sprovođenje popisa po ustaljenoj praksi značilo bi i nastavak politike razaranja društvenog bića Crne Gore na verske i nacionalne okvire i dodatno udaljavanje od principa građanske države.

IGRA IREALNIH BROJEVA

PREMA popisu iz 2011. godine zvanično u Crnoj Gori ima 28 odsto Srba. Međutim, publista Jovan Markuš tvrdi da je državni Zavod za statistiku prikazao manju cifru od realne.

- Kada su sabrani svi podaci u MONSTAT-u konstatovan je broj Srba od 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika blizu 48 odsto. Bilo je jasno da takav rezultat obesmišljava dukljanski projekat nastao referendumskom pljačkom 2006. godine - kaže Markuš.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio apel "građana Crne Gore" institucijama Evropske unije i Amerike za odlaganje popisa stanovništva predviđenog za proleće iduće godine.

- Na identitetsko opredeljenje građana ne smeju da utiču pojedinci, politika, verska zajednica ili centri moći izvan granicsa Crne Gore - navodi se u apelu.

Glas protiv popisa digao je i istoričar Novak Adžić, bivši kadar SDP-a.

- Predstojeći popis stanovništva treba odložiti na nekoliko godina, dok se ne relaksira atmosfera. Može se desiti sve, da se smanji broj Crnogoraca i poveća broj Srba, kako bi se od Crne Gore napravila federacija naroda i pokušala napraviti druga srpska država na moru - tvrdi Adžić.

ROBOVI

MIRA nema ni bivši savetnik raščinjenog Miraša Dedeića, izvesni Sreten Vujović.

- Bivša vlast, DPS, je pojedine ljude tetošila i sokolila. Zamislite dali su Matiji Bećkoviću najveće priznanje.

Čoveku koji je rekao da je Crna Gora rođena nakon njega, a da će umreti pre njega. Srbi su kroz istoriju preživeli zahvaljujući lažima. Srbi su samo bili robovi i ništa drugo. I sad to isto žele da naprave od nas!

Kao da se strah uselio među crnogorske nacionaliste, "patriote" i "komite" od rezultata predstojećeg popisa stanovništva. Porast nacionalnih Srba u Crnoj Gori u protekla dva popisa, uprkos represiji odlazećeg režima, uneo je paniku među suverenistima. Boško Vukićević, analitičar i član ekspertskog tima profesora Zdravka Krivokapića, ocenjuje da se ovih dana pokušava stvoriti svojevrsna koalicija raznorodnih društvenih činilaca koje povezuje zebnja da rezultati popisa 2021. neće biti po njihovoj volji.

- Do nedavno održanih izbora svim tim strukturama naredni popis stanovništva je bio poželjan i dobrodošao i sve su one predano radile na njegovoj realizaciji, u očekivanju njima poželjnih rezultata, ali se nakon pada vladajuće partije situacija drastično izmenila - navodi Vukićević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar