SUBVENCIJE ZARADA I NAREDNA DVA MESECA: Uprkos merama države, od početka epidemije bez posla ostalo 9.500 ljudi

Z.ZORIĆ

21. 10. 2020. u 08:10

СУБВЕНЦИЈЕ ЗАРАДА И НАРЕДНА ДВА МЕСЕЦА: Упркос мерама државе, од почетка епидемије без посла остало 9.500 људи

Foto arhiva "Novosti"

U CRNOJ Gori od početka epidemije bez posla je ostalo 9.500 ljudi. Taj statistički podatak Ministarstvo rada i socijalnog staranja sačinilo je na osnovu novih prijavljivanja u Zavodu za zapošljavanje.

S druge strane ima i prognoza koje pokazuju da je ta brojka mnogo veća - čak 15.500 ljudi koji su ostali bez radnog mesta. Taj podatak može da začudi, ako se ima u vidu da od marta poslodavci dobijaju subvencije za zarade. I tako će biti i ovog i narednog meseca. Naime, nakon što je je razmotrena aktuelna situacija, Vlada, iako u teničkom mandatu je odlučila da nastavi sa subvencijama za zarade, kako bi ublažila posledice nastale zbog epidemije virusa korona.

- Privredna društva i preduzetnici u kategoriji hotela, odmarališta, kampova, turističkih agencija, trgovine u kojima se prodaju suveniri, oni koji organizuju ekskurzije, izlete imaju pravo na subvencije zarada za oktobar i to u iznosu od 70 odsto minimalca ili 155 evra - precizira se u informaciji objavljenoj na sajtu izvršne vlasti.

OSTALO JOŠ DEVET MILIONA

DRŽAVA će sa više od 60 miliona evra subvencionisati zarade u privatnom sektoru, od čega je do sada isplaćen 51 milion, kazao je državni sekretar u Ministarstvo ekonomije Milan Srzentić.

Ugostiteljima kojima je zabranjen rad isplaćivaće se 100 odsto minimalca ili 222 evra.

Pravo na subvencije imaće i ugostitelji koji rade, pod posebnim uslovima, odnosno poštujući mere NKT-a, za njih će subvencija iznositi 50 odsto minimalne zarade ili 111 evra po zaposlenom. Taj iznos subvencija važiće i za gradska i prigradska preduzeća, ali i one koji organizuju međunarodni prevoz, bave se rentakar uslugama.

- Pravo na subvencije za oktobar i novembar imaće i umetnici, odnosno izvođači, stvaraoci, umetnički radnici, oni koji se bave prikazivanjem filmova, organizovanjem koncerata, festivala, muzičkih, filmskih i pozorišnih programa. Za te delatnosti subvencija će biti 100 odsto minimalca ili 222 evra - stoji u odluci Vlade.

SAČUVALI RADNA MESTA

- BROJ onih koji su ostali bez posla bio bi i mnogo veći od početka epidemije da nije bilo subvencija na zarade. Prepoznati su najugroženiji i dobro je što se sa subvencijama nastavlja i za ovaj i naredni mesec - prokomentarisao je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

Istu subvenciju dobiće i preduzetnici koji organizuju, a merama NKT-a je zabranjeno, svadbe, venčanja, kao i saloni venčanica, rođendaonice i slično, dok će npr. fotografi koji su prateći u organizovanju slavlja imati pravo na subvenciju od pola minimalca ili 111 evra. Inače, prema odluci Ministarstva ekonomije, od maja do septembra, država je sa 51 milion evra subvencionisala zarade za 73.000 zaposlenih u 15.500 preduzeća koja su bila najpogođenija epidemijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)