VIRUS OMEO KAPITALNE PROJEKTE: U prvoj polovini godine realizacija budžetskog plana bila 595.000 evra

M. DROBNjAK

13. 10. 2020. u 11:55

ZA prvih šest meseci, prema zvaničnom izveštaju Opštine Pljevlja, od planiranih 20 miliona, u kasu se slilo svega 4,7 miliona evra.

ВИРУС ОМЕО КАПИТАЛНЕ ПРОЈЕКТЕ: У првој половини године реализација буџетског плана била 595.000 евра

Foto M. Drobnjak

U opštinskoj Službi za izgradnju i razvoj veruju da će do kraja građevinske sezone realizovati projekte u iznosu od milion evra, iako je u prvih šest meseci realizacija budžetskog plana, kapitalnog budžeta, bila svega 595.000 evra. Tekući budžet je značajno bolje realizovan, jer je od planiranih 12 miliona realizovano 4.160.000 evra, odnosno više od trideset odsto.

Teško je očekivati da će realizacija biti na prošlogodišnjem nivou od oko 14 miliona evra i pored činjenice da će ove godine prvi put biti naplaćena ekološka naknada u iznosu od dva miliona evra.

Foto M. Drobnjak

U lokalnoj upravi se žale da je virus korona u prvoj polovini godine omeo realizaciju brojnih projekata, podsećajući da je do odlaganja mnogih poslova došlo zbog nemogućnosti da pojedini kooperanti u poslovima dođu iz zemalja regiona. Prvenstveno je bilo kašnjenje u slučaju nemogućnosti saradnje, zbog zatvorenosti granice, sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Verujem da će do kraja građevinske sezone, preko naše službe, biti realizovani projekti u vrednosti oko milion evra - kazao je direktor Službe za izgradnju i razvoj Nenad Rubežić, uz podsećanje da su u mnoge poslove, kao što su asfaltiranje gradskih ulica, izrada ulične rasvete, izgradnja seoskih vodovoda, i slično, uvedeni izvođači radova.

OBAVEZE OKO PET MILIONA

KADA su u pitanju dospele obaveze na kraju juna ove godine, one su prema opštinskom izveštaju, iznosile 4.814.273 evra. U poređenju sa krajem prošle godine one su značajno niže, jer su 31. decembra iznosile 5.467.898 evra.

Da se poslednjih meseci radi na gradskoj, ali i drugoj infrastrukturi moguće se uveriti i u samom centru grada, gde se upravo izvode radovi na postavljanju ulične rasvete, ali i gde se rekonstruiše deo Omladinske ulice. Pored ovih radova gotovo čitavo leto radilo se i na postavljanju novih fasada, a najavljeno je i postavljanje novih krovnih pokrivača na više stambenih objekata.

Rubežić kaže da će neki radovi možda ostati da se završe na proleće, kao i da neće insistirati na asfaltiranju ulica, ako to ne dozvole vremenski uslovi.

- Nadam se da će biti završeno i asfaltiranje Avalske i Omladinske ulice, ali ako budu velike hladnoće, radove ćemo zbog kvaliteta poslova, odložiti - kaže Rubežić.

Kada je u pitanju punjenje budžeta, za pljevaljsku lokalnu upravu je olakšica što je u drugoj polovini tekuće godine oko milion evra naplaćeno od ekološke naknade i što će isti iznos biti uplaćen i u novembru. Pitanje je u kojoj će meri lokalna uprava moći da naplati potraživanja od male privrede, koja zbog veoma lošeg prometa sve teže funkcioniše. Veoma će se teško, u godini finansijske "besparice," naplatiti i porezi na nepokretnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!