KORONA ZATVORILA ŠKOLE: Broj zaraženih raste, moguće rigoroznije mere od sledećeg vikenda u šest opština

I. D. STOJADINOVIĆ

12. 10. 2020. u 09:45

ŠIRENJE zaraze izazvane kovidom 19 u Crnoj Gori ne jenjava. Ova država je i dalje crni rekorder po broju obolelih na 100.000 stanovnika, a svakodnevno se beleži trocifren broj novoinficiranih virusom korona.

КОРОНА ЗАТВОРИЛА ШКОЛЕ: Број заражених расте, могуће ригорозније мере од следећег викенда у шест општина

Foto V. K. Foto gov.me

Dok se u nekim opštinama mere za sprečavanje širenja infekcije ublažavaju, u drugim se pooštravaju. U Nikšiću i Pljevljima škole su zatvorene samo nedelju dana od početka školske godine, a rigoroznije mere od sledećeg vikenda najavljuju se u još nekoliko crnogorskih gradova.

Na 100.000 stanovnika registrovano je 637 obolelih. U opštinama gde je poslednjih nedelja bila najteža situacija, Nikšiću, Beranama, Rožajama i Andrijevici, Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti od danas ublažava mere, oštrije mere stupaju na snagu u Ulcinju, Žabljaku i Pljevljima. Do promene je došlo i u pojedinim crnogorskim školama, pa će svi đaci iz Nikšića i Pljevalja od danas nastavu pratiti od kuće. Uprava Cetinjske bogoslovije od juče je prešla na onlajn nastavu, dok je u internatu na snazi režim karantina. Iz Vlade su kazali da je najnepovoljnija situacija u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad. Za očekivati je da se i u ovim opštinama tokom sledećeg vikenda započne sa primenom restriktivnijih mera.

Foto V. K. Foto gov.me

Iz Vlade je saopšteno da je u Nikšiću i Pljevljima ukinuta zabrana izlaska posle 22 sata, dok ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, a ostaje na snazi zabrana okupljanja u objektima stanovanja.

- U Beranama, Rožajama, Andrijevici, Ulcinju i na Žabljaku ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a za stolom mogu da sede najviše dve osobe. Takođe, obavezno je striktno poštovanje razmaka od najmanje metar kada ljudi sede za stolom i u situacijama kada su leđima okrenuti jedni drugima - navodi se u saopštenju.

KOVID BILANS

UKUPAN broj slučajeva zaraženih virusom korona u Crnoj Gori od početka godine je 13.641, dok je trenutno čak 4.014 aktivnih slučajeva infekcije i to u Podgorici 1.373, Nikšiću 588, Bijelom Polju 338, Beranama 306 i Pljevljima 283 slučaja zaraze. Od pojave prvog slučaja kovida 19 u Crnoj Gori preminulo je skoro 200 pacijenata koji su bili pozitivni na virus.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović potpisao je Sporazum o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv kovida 19, a za tu namenu je uplaćen avans u iznosu od 771.280,00 dolara, odnosno 646.000,00 evra. Hrapović je kazao da je Crna Gora potpisivanjem tog sporazuma pristupila Kovaks (COVAX) mehanizmu za vakcine protiv kovida 19, koji je iniciran od strane Svetske zdravstvene organizacije sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodelu među zemljama potpisnicama sporazuma.

Shodno istraživanjima IJZCG o potrebnoj količini doza vakcine, Crna Gora je iskazala potrebu za 248.800 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva, jer su preporučene dve doze po osobi. Inicijalna cena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 8,84 evra, a ukupna vrednost nabavke je procenjena na 2.582.640,00 dolara, odnosno oko 2.163.000,00 evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)