KRIVOKAPIĆ I ZVANIČNO KANDIDAT: Đukanović zakazao konsultacije za mandatara sa nosiocima pobedničkih lista

V. KADIĆ

07. 10. 2020. u 09:44

PREDSEDNIK Crne Gore, Milo Đukanović uputio je poziv za konsultacije o mandataru za sastav Vlade Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ  И ЗВАНИЧНО КАНДИДАТ: Ђукановић заказао консултације за мандатара са носиоцима победничких листа

Foto V. K.

Iz njegovog kabineta saopštavaju da su poziv dobili nosioci lista koalicija "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i "Crno na belo" Dritan Abazović. Termin predviđen za konsultacije je u četvrtak u 11 časova, u zgradi predsednika u Podgorici.

- Nakon konsultacija, predsednik će predlog, u skladu sa Ustavom, dostaviti Skupštini Crne Gore - dodaje se u saopštenju.

SLUŽBE BEZBEDNOSTI

NEBOJŠA Medojević poručuje da će u novoj vladi Demokratski front tražiti da dokazani profesionalci preuzmu kontrolu nad radom službi bezbednosti, kako bi se sprečila njihova zloupotreba.

- Oni koji su obrukali službenu legitimaciju i okaljali čast policiji i ANB, ugrozili su vitalne državne interese i oni moraju biti odmah odstranjeni iz službi i procesuirani - kaže Medojević.

Kao što je poznato, nova parlamentarna većina je na konstitutivnoj sednici Skupštine 23. septembra, odabrala Zdravka Krivokapića kao svog kandidata za mandatara. Predlog je potpisao 41 poslanik. Na poziv Đukanovića prvi je reagovao Dritan Abazović, nosilac liste koalicije "Crno na belo".

Zdravko Krivokapić, Foto arhiva

- Dobro je što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao nosioce lista koje su pobedile na parlamentarnim izborima na konsultacije o mandataru za sastav Vlade. Crna Gora je u teškoj ekonomskoj i zdravstvenoj krizi i nemamo vremena za gubljenje. Nadam se skorom formiranju vlade u korist građana - napisao je Abazović na "Tviteru".

Milo Đukanović, Foto Novosti

Istog dana lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, sastali su se sa Abazovićem i razgovarali o formiranju nove vlade.

- Kada smo uspeli da u direktnoj komunikaciji pronađemo rešenje za najveći problem - suspenziju Zakona o slobodi veroispovesti, očekujem da već na narednom sastanku kadrovska rešenja jednostavno dogovorimo po principu, da svako dobije svoje i da svako imenuje svog. Kadrovska rešenja su jednostavno deo dogovora - saopštio je Mandić.

ĐEKA NEĆE U VLADU SA DF

NOSILAC liste Albanske koalicije "Jednoglasno" i poslanik u Skupštini Crne Gore Fatmir Đeka neće u vladu sa Demokratskim frontom. On podseća da je koalicija "Jednoglasno" odavno saopštila da bi podržala manjinsku vladu Crne Gore koju bi vodili URA i Demokrate.

- U formatu kakvom se ona sada najavljuje, sa DF, mi ne želimo biti - kazao je Đeka. - Ukoliko nas budući mandatar pozove na razgovor, što je uobičajena demokratska praksa, to ćemo mu saopštiti. B. D.

U sklopu vođenja konsultacija sa liderima političkih partija iz tri pobedničke koalicije, budući mandatar Zdravko Krivokapić, razgovarao je sa liderima Prave Crne Gore, Radničke partije Markom Milačićem, Maksimom Vučinićem i funkcionerom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem. Usaglašeno je da što pre treba formirati vladu, odnosno da nema mnogo čekanja kad se za to stvore i formalne prilike. Učešće u novoj vladi već su istakli iz Albanske liste Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu.

- Sa predstavnicima manjinskih partija razgovaraću kada zvanično budem mandatar.

Trudiću se da uskoro obiđem i reisa i nadbiskupa, jer kao pravoslavac poštujem i druge vere - kazao je Zdravko Krivokapić. - Što se tiče razgovora sa manjinskim partijama, želeo bih da imamo principe i način na koji će doći do preraspodele, pa onda da vidimo šta i kako.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna