I ŽIVOTINJE ŽRTVE NEVREMENA? U Igalu nađen uginuli delfin, već stradale i kornjače

V. V.

28. 09. 2020. u 13:57

И ЖИВОТИЊЕ ЖРТВЕ НЕВРЕМЕНА? У Игалу нађен угинули делфин, већ страдале и корњаче

Foto: Privatna arhiva

UGINULI delfin koga su meštani Igala pronašli jutros na plaži u ovom mestu sve je rastužio.

Fotografije su odmah prosleđene naučnicima u Institutu za biologiju mora u Kotoru, a oni su saopštili da je reč o mlađoj jedinki takozvanog dobrog delfina (Tursiops Truncatus ) dužine 1, 20 metara. To je kljunasti delfin, najpoznatiji i najčešće prisutan u Boki.

O uzrocima uginuća teško je govoriti saopštila je naučni saradnik Instituta za biologiju mora Branka Pestorić.

-Uzrok može biti povezan sa nevremenom koje se desilo poslednjih dana na primorju, a nije isključeno da je ta jedinka negde ranije uginula na otvorenom, a more je izbacilo na obalu. Možda je reč i o oboljenju delfina koje se desilo pre nevremena. S obzirom na to da je reč o mladunčetu moguće je i da se nije snašlo u nevremenu koje je zadesilo Herceg Novi i region- objasnila je dr Pestorić.

Foto: Privatna arhiva

Uginule životinje su u nadležnosti komunalne službe koje su obaveštene i trebalo bi da organizuju dalju proceduru koja je predviđena za ovakve slučajeve.

Na žalost, dr Pestorić ističe da se dok traje jako nevreme može očekivati još uginuća životinja u moru.

BILO 84 DELFINA

Na primorju Crne Gore obavljen je 2010. i 2013. godine monitoring i na osnovu analiza fotografija postojale su oko 84 jedinke delfina. Sada je to istraživanje ponovljeno a analiza je u toku. More nema granica, kao što mi volimo reći, tako da se broj jedinki menja, zaključila je dr Pestorić.

-U prethodnom periodu bilo je uginulih kornjača, često na južnom delu obale, na Velikoj plaži u Ulcinju. Veliko nevreme izbaci te morske vrste na obalu gde one uginu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)