KROZ ROV ZBOG NEMARA: Meštani Bijele besni jer izgradnja kolektora traje već dva meseca

V. V.

25. 08. 2020. u 06:14

U BIJELOJ, pored hotela "Delfin" duže od dva meseca otvoreno je gradilište turske kompanije "Čeltikčoglu" i podizvođača.

КРОЗ РОВ ЗБОГ НЕМАРА: Мештани Бијеле бесни јер изградња колектора траје већ два месеца

Ulicom se ne može proći zbog gradilišta / Foto V. Vujnović

Njihov zadatak je bio da na toj lokaciji saniraju kolektor. Međutim, na gradilištu radnika nema, šetalište i ulica su raskopani, obalni parapet je urušen, nema ni javne rasvete. Prevršilo je svaku granicu, a ogorčenje meštana naraslo je do pretnje da će zbog ovakve situacije blokirati magistralu.

Nikola Žmukić kratko komentariše da je u Bijeloj haos.

- Sve su nam raskopali, ruše, niko ništa ne radi, na plažama spavaju, piju po kafanama. Nigde nikog nema, ne možemo proći ulicom. Sad će još da nastave da kopaju i dalje. Videćemo hoćemo li i to da dozvolimo ili ćemo se skupiti pa više kopanja nema, dok ne dođe neko ozbiljniji ko će da radi i da posao završi - kaže Žmukić.

Zakupac obližnje plaže Savo Šerović kaže da su i malobrojni turisti zgroženi ovom slikom.

- Ne mogu da prošetaju, niti da se kupaju. Pored svih jada što su nas snašli sa koronom i sa lošom sezonom, imamo ovo. Duže od 60 dana traju radovi, umesto sedam koliko su bili predviđeni. Očigledno je da ne znaju da završe posao. Obratili smo se lokalnoj upravi. Komunalna policija je nekoliko puta dolazila, ali očigledno je da rešenja nema - priča Šerović.

Iz hercegnovskog Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture objašnjavaju da je sanacija kvara završena. Zamenjena je oštećena cev i ispitana je na vodonepropusnost. Tada je uočen jedan manji kvar 50 metara nizvodno koji će biti saniran nakon sezone.

Rok utvrđen ugovorom za ovaj posao istekao je 25. juna. Iz Opštine su kazali da su kompaniji "Čeltičoglu" naložili da što pre završi posao kako bi se obavila primopredaja cele kolektorske mreže što takođe debelo kasni, a radovi traju još od 2012. godine.

I dok se Bijeljani nadaju nakon ove muke završetku posla, u Đenovićima je došlo do popuštanja spojnice na delu potisnog cevovoda. Čeka se isporuka materijala potrebnog za popravku.

PREČIŠĆAVANjE OTPADNIH VODA

KOLEKTOR i jedanaest pumpnih stanica su u automatskom režimu rada od juna 2019. godine. U delu Bijele skoro sva sekundarna postojeća kanalizacija spojena je na novi sistem, kao i deo postojeće mreže u Kumboru, Đenovićima i Baošiću. Novi kolektor odvodi svu spojenu kanalizaciju do Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama. Tu sada nema većih problema, nakon prošlogodišnjih loših iskustava kada su se meštani Meljina gušili od neprijatnih mirisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!