KORONA ODLOŽILA GRADNJU DOMA ZDRAVLJA: Pripremna faza radova na novoj zdravstvenoj stanici u Vinči pomerena za 2021. godinu

J. DINČIĆ

24. 08. 2020. u 09:37

POČETAK izgradnje zdravstvene stanice u Vinči, koji je bio zakazan za ovu godinu, pomeren je za sledeću.

КОРОНА ОДЛОЖИЛА ГРАДЊУ ДОМА ЗДРАВЉА: Припремна фаза радова на новој здравственој станици у Винчи померена за 2021. годину

Foto VN

Radovi su trenutno u pripremnoj fazi, usvojen je urbanistički projekat i u toku je izrada idejnog, koji će po završetku biti dat na usvajanje. Nakon toga stiču se uslovi za dobijanje građevinskih dozvola i početak radova.

Prema postojećem planu, novi dom zdravlja prostiraće se na površini od 2.600 kvadratnih metara, a ukupna vrednost radova iznosiće oko dva miliona evra. Ugovor o projektovanju zaključen je uz saglasnost Kancelarije koja upravlja javnim ulaganjima, i koja bi trebalo da bude i finansijer projekta.

- Dinamika izgradnje zavisi od situacije sa virusom korona, kao i sa dinamikom pristizanja novčanih sredstava - navode nadležni.

- Ali i sa dospećem preostale dokumentacije neophodne za izgradnju objekta.

PIJACA

PLAN nadležnih je da sa početkom radova i pijaca koja se nalazi u istom dvorištu doma zdravlja bude u potpunosti srušena, a nova izgrađena u neposrednoj blizini. Usvojenim urbanističkim projektom, izgradnja pijace je planirana na lokaciji van Zdravstvene stanice Vinča.

Dok ne započne izgradnja nove ambulantne stanice, koje će prostirati na 2.600 kvadratnih metara, oko 15.000 stanovnika iz ovog gročanskog mesta prinuđeno je da se leči u izuzetno lošim uslovima. Privremena baraka u Ulici Save Kovačevića, gde je smeštena ova zdravstvena ustanova, podignuta je još 1986. godine i trenutno je u sistemu kovid-ambulante na teritoriji Grocke. Kada građevinski radovi otpočnu, planirano je da zdravstvene usluge pacijenata koji se ovde leče budu raspoređene u domovima zdravlja u Kaluđerici i Grockoj.

Foto promo

Prema medicinskom programu, novoizgrađena zdravstvena stanica posedovaće službu za zaštitu male, predškolske i školske dece, žena i odraslih građana, prostorije za radiološke i ultrazvučne preglede, laboratorijsku dijagnostiku i stomatološku ordinaciju. U prizmelju zgrade biće smeštene služba za hitnu medicinsku pomoć i apoteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)