POMORCIMA ANALIZE I DO 450 EVRA: Crnogorski moreplovci u obavezi da imaju negativan PCR, a uskraćen im je besplatan test

V. VUJNOVIĆ

10. 08. 2020. u 10:26

OD komada hleba koji zarađuju pomorci i za koji se s mnogo razloga kaže da je sa sedam kora svi pokušavaju da odlome neki deo.

ПОМОРЦИМА АНАЛИЗЕ И ДО 450 ЕВРА: Црногорски морепловци у обавези да имају негативан PCR, а ускраћен им је бесплатан тест

Foto V. Vujnović

Tako, je nažalost, i u vreme pandemije virusa korona. I kada nakon višemesečnog odustva od kuće, dugih plovidbi i brodskih karantina oni konačno krenu kući i kada ih čeka nova plovidba - moraju da imaju negativan PCR test. U zavisnosti od pravila država kroz koje prolaze, nalaz ne sme biti stariji od 48 do 96 sati. I to ne bi bilo strašno da testiranje obavljaju u Crnoj Gori, u laboratorijama Instituta za javno zdravlje, što je bilo besplatno tokom marta, aprila i maja. Sada testiranja u Crnoj Gori nema jer se neko dosetio da pomorci nisu prioritet kada je epidemiološka i zdravstvena situacija u pitanju!

Nenad Lazović, Foto V. Vujnović

Naravno, obavezu da se testiraju moraju ispuniti, a mogućnost imaju u međugraničnom prostoru između Crne Gore i Hrvatske, kod graničnog prelaza Karasovići. A od cena se zavrti u glavi. Standardni PCR test je 350 evra. Rezultati stižu za 48 sati. Brzi test koji je gotov za 26 sati košta 400 evra, vikendom 450.

KVOTA ZA TESTIRANjE

U UDRUŽENjU za zapošljavanje pomoraca zadovoljni su što su od IZJZ dobili dnevnu kvotu testiranja, a Lazović se nada da će sa poboljšanjem epidemiološke situacije taj broj biti dovoljan za potrebe pomoraca.

Prema rečima Nenada Lazovića, kapetana duge plovidbe i predsednika Udruženja agencija za posredovanje u zapošljavanju pomoraca, u Hrvatskoj su ceo ovaj postupak prepustili domovima zdravlja, koji takođe naplaćuju svoju uslugu, ali su cene mnogo niže. I pomorci iz Crne Gore koristili su ovu mogućnost do pre dvadesetak dana, kada je granica sa Hrvatskom zatvorena. Bio je sporan samo broj ljudi koje su mogli primati za uzorkovanje. Od trenutka zatvaranja hrvatske granice analize radi firma "Marin med Montenegro" u međugraničnom pojasu. Međutim, Lazović dodaje da Agencija ne preporučuje našim pomorcima da rade test u međugraničnom prostoru jer nisu dobili potvrdu ni od jedne institucije da je to zakonom dogovoreno.

Foto V. Vujnović

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kažu da je sa Unijom pomoraca dogovorena dnevna kvota od deset uzoraka koja je odgovarajuća epidemiološkoj situaciji i ne ugrožava funkcionisanje laboratorije. Imaju i koordinatora testiranja samo za pomorce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri