DIK CRNE GORE: Kako se zaštiti od korone na biračkom mestu

V. K.

06. 08. 2020. u 22:33

NA sednici Državne izborne komisije usvojen je dokument "Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača", koji su pripremili Nacionalno koordinaciono telo, Institut za javno zdravlje i DIK.

ДИК ЦРНЕ ГОРЕ: Како се заштити од короне на бирачком месту

Arhiva Večernjih Novosti

Cilj je zaštita zdravlja svih učesnika izbornog procesa. Po preporukama obavezna je dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, zatim nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biračkom mestu u skladu sa opštom preporukom NKT-a o držanju fizičke distance.

Biračima kojima je izrečena mera samoizolacije omogućiće se glasanje putem pisma u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Pravilima o glasanju putem pisma, uz poštovanje dodatnih mjera epidemiološke zaštite.

Članovi biračkog odbora koji posećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mestu obavezno nose maske,rukavice i zaštitnu pokrivku za garderobu. Članovi biračkog odbora koji posećuju birača nose sa sobom dezinficijens za ruke, te dezinfikuju rukavice (kao što bi dezinfikovali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete biraču. Dezinficijensom se dezinfikuju i ruke birača prie i posle glasanja.

Biračima kojima je izrečena mera samoizolacije tokom glasanja se preporučuje nošenje maski.

Preporučuje se da pre početka brojanja glasova površine na kojma se izvodi (vrši brojanje) i biračka kutija budu detaljno očišćeni korišćenjem ubrusa natopljenim dezifiensom.

Preporučuje se da prilikom svih aktivnosti vezanih za brojanje glasova svi učesnici procesa nose zaštitne maske i rukavice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!