POSLE DIVLjANjA ALBANACA U MARTINOVIĆIMA: Crkvenu kapiju našli u reci

M. S.

29. 07. 2020. u 10:33

ПОСЛЕ ДИВЉАЊА АЛБАНАЦА У МАРТИНОВИЋИМА: Црквену капију нашли у реци

Foto

POSLE još jednog divljanja Albanaca iz Martinovića kod Gusinja, koji su uporni u namerama da osujete obnovu Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u selu u kome su u vreme njegovog osveštavanja 1938. godine pravoslavci bili po brojnosti gotovo većina u ovom mestu, stvari se polako dovode u red.

Metalna kapija sa crkvišta, teška oko 300 kilograma, koja je pre dve nedelje isečena brusilicom sa nosača i potom odnesena, "a da niko od meštaana nije video", pronađena je i, uprkos ometanju "komšija", izvađena iz korita reke Ljuče.

Za koji dan biće vraćena na staro mesto i tako će biti sprečeno da se albanski konji i stoka napasaju pred ovom svetinjom, koju su tokom Drugog svetskog rata srušili preci onih koji danas prete sveštenstvu i vernicima pravoslavne veroispovesti.

- Kapiju je pronašao meštanin Vojnog Sela Miodrag Turković, koji je pozvao policiju i obavljen je i uviđaj - priča nadležni paroh jerej Bojan Radunović. - Članovi porodice Turković pokušali su da izvade kapiju, ali nisu uspeli zbog nepristupačnog terena i nedostatka opreme. Ipak, nisu odustali. Kada su se posle dva dana vratili sa opremom, kamionom i vitlom, kapija je bila oko 40 metara uzvodno, u mnogo dubljoj vodi.

Zahvaljujući dobroj volji i ljubavi prema pravoslavlju, prema Gospodu Isusu Hristu i Svetom Vasiliju Ostroškom, oni su se požrtvovano spustili uz pomoć sajle i iz rečnog korita izvukli kapiju. Očistili su je, ofarbali i, ako Bog da, ovih dana je opet vraćamo u Martinoviće - priča otac Bojan Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

29.07.2020. 21:15

Nevjerovatno, to su uradili potomci onig koji su cinili zlocine. Kakav je to narod, ako su im ocevi vrsili zlocine zasto i potomci. Kroz vjekove zivotinje evoluiraju na bolje a ljudi na gore. Nevjerovatno