CRNOJ GORI PRETI POTPUNO SIROMAŠTVO: Virus mnoge ljude ostavio bez posla, stručnjaci prognoziraju - biće još gore

Tanjug

25. 07. 2020. u 20:52

PREMA podacima crnogorskog portala zaposli.me čak 60 odsto manje oglasa za novi posao nego u isto vreme prošle godine.

ЦРНОЈ ГОРИ ПРЕТИ ПОТПУНО СИРОМАШТВО: Вирус многе људе оставио без посла, стручњаци прогнозирају - биће још горе

Foto: Aleksandra Panajotović

Višnja Gluščević iz tog portala kaže da se sredinom marta, sa prvim talasom pandemije, osetio mali pad potražnje, ali već u maju i početkom juna, potražnja se polako se vraćala na prošlogodišnji nivo.

Međutim, napominje ona, pozitivan trend rasta oglasa ponovo je naglo stao od sredine juna, kada je došlo do novog talasa virusa koji celoj privredi, ali i regionu stvara probleme.

Grana delatnosti koja je najviše pogođenae, prema rečima Vanje Gluščević - ugostiteljstvo.

- Ako bismo uzeli u obzir ugostiteljstvo kao delatnost koja je najviše pogođena koronom, a jun i jul mesec kada ugostitelji putem našeg portala već uveliko traže kadar za letnju sezonu , potražnja je smanjena za čak 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekla je Gluščević.

S druge strane, u odnosu na prošlu godinu portal zaposli.me beleži 50 odsto veću potražnju u oblasti prodaje. U odnosu na turizam, građevinarstvo ipak nije pretrpelo velike posledice korona krize.

- U oblasti građevine, prema našim podacima, potražnja je od sredine marta pa do danas bila za čak nekoliko procenata veća u odnosu na prošlu godinu - istakla je Gluščević.

Prema proceni svetske banke u Crnoj Gori, zbog pandemije korona virusa između devet i 20.000 građana moglo bi da padne u siromaštvo, a ako kriza potraje efekat bi mogao da bude i još gori.

Pandemija korona virusa ostavila je mnoge ljude bez posla. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, ukupan broj nezaposlenih u Crnoj Gori zaključno sa 30. junom je 41,890 što čini 18,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)