NA SPISKU 16.000 PENZIONERA VIŠE? Izdvajaće još 2,8 miliona evra

Z. Zorić

20. 07. 2020. u 07:15

PRIMENOM izmenjenog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, broj penzionera u Crnoj Gori biće veći za oko 16.000. Uvećaće se i godišnja izdvajanja za oko 2,8 miliona evra, proračunali su u Fondu PIO.

НА СПИСКУ 16.000 ПЕНЗИОНЕРА ВИШЕ? Издвајаће још 2,8 милиона евра

Foto

U Savezu udruženja penzionera ocenjuju da će inovirani zakon obezbediti bolje uslove za penzionisanje i da će novopenzionisani imati minimalnu penziju od 145 evra.

U Crnoj Gori ima 130.000 penzionera. Usvajanjem inoviranog zakona u parlamentu - a očekuje se da će to biti do kraja jula, povećaće se i broj korisnika za 10 do 12 odsto, odnosno za oko 16.000. Više penzionera, više i izdvajanja za isplatu. To je ocenio Dušan Perović, direktor Fonda PIO.

- Na godišnjem nivou, na osnovu povećanja najniže penzije, ali i uvećanja broja korisnika koji će po novom zakonu ostvariti pravo, biće potrebno dodatnih 2,8 miliona evra. I to nije krajnja procena, ona će se menjati i uvećavati u narednom periodu - rekao je Perović.

U Savezu udruženja penzionera smatraju da izmenjeni zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ima prednosti za one koje će po tom propisu otići u penziju, pre svega, kako kaže predsednik Branko Vešović, zato što se skraćuje starosna granica na 66 za muškarce, odnosno 64 godine za žene. Pozdravljaju i rešenje o uvećanju najniže penzije za 13 odsto, ili na 145 evra. Ipak, ističe Vešović, imaju očekivanja od poslanika tokom rasprave u parlamentu.

- Očekujem da će parlamentarci imati snage da povećaju i druge penzije, jer smo stagnirali već nekoliko godina i dobijali simbolična povećanja penzija u februaru, po tzv. modifikovanoj formuli. To usklađivanje nije poboljšalo položaj penzionera - poručio je Vešović.

Foto: N. Skenderija

Prema predlogu zakona koji je utvrdila Vlada, menja se i formula za obračun penzija. Umesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cena i 25 odsto zarada, uvodi se usklađivanje po takozvanoj rotirajućoj formuli, sa 75 procenata parametra koji je veći, odnosno 25 odsto manji. I to je, smatra Vešović, još jedna povoljnost za penzionere.

RETROAKTIVNO

KADA zakon bude na snazi, primeniće se retroaktivno, dakle na sve korisnike koji su se penzonisali ili podneli zahtev za penzionisanje od 1. januara. I taj postupak uvećanja radiće se automatski u Fondu, a razlika će, kako je pojašnjeno, biti isplaćena s prvom narednom penzijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili