DPS MANIPULIŠE VIRUSOM KORONA: Milo traži slamku spasa pred izbore

V. K.

17. 07. 2020. u 15:51

POTPREDSEDNIK Demokratske Crne Gore Momo Koprivca izjavio je da se Demokratska partija socijalista uplašila izbora pa pribegava “pravnim vratolomijama koje im neće ni proći, ni pomoći”.

ДПС МАНИПУЛИШЕ ВИРУСОМ КОРОНА: Мило тражи сламку спаса пред изборе

Foto: RTCG printskrin

- DPS za taj cilj, koristi Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti koje je zbog selektivnosti izgubilo svaki kredibilitet i stoga gubi snagu na planu preveniranja koronavirisa.O tome da se NKT pretvorio u instrument za zaobilaženje i rušenje Ustava i zakona, svedoči i pokušaj da se neustavno dopiše izborni zakon o glasanju preko posrednika, iako je zakonom to dopušteno samo nepismenom licu ili licu sa invaliditetom u slučaju nepristupačnog biračkog mesta - rekao je Koprivica.

- DPS priznaje da je do te mere usplahiren u susret izborima, da im ni postojeće zakonodavstvo ne može dati slamku spasa, pa bi hteli da nametnu nesigurnim biračima svoje vojnike za izborne kurire. Umesto, da se ozbiljno i neselektivno pozabavi svim izazovima, u uslovima kada Crna Gora ima u regionu najviše oboljelih na 100 hiljada stanovnika i taj broj vrtoglavo raste, NKT došao do solomonskog rešenja, da svaki birač donese svoju hemijsku olovku na biralište. Zašto se ne prihvati model po kojem bi Vlada, preko Državne izborne komisije, kupila 540 hiljada identičnih hemijskih olovaka, za svakog birača, kako bi ih oni jednokratno iskoristili za glasanje. Olovke koštaju deset centi, a obezbedile bi visok stepen zaštite tajnosti glasanja i izbegao bi se epidemiološki rizik.  Da li je moguće da Vlada Crne Gore nema na raspolaganju 54 hiljade evra za zaštitu zdravlja građana u izbornom postupku, već i taj trošak želi prebaciti na domaću populaciju. Ako Vlada nema 54 hiljade evra za nabavku hemijskih olovaka za svakog birača, odakle joj novac za obećano uvećanje minimalne penzije, pa i ono ponižavajuće od svega 2,6 odsto iznosa potrošačke korpe? Jasno je da je to još samo jedan predizborni blef premijera Vlade, kao što pod plaštom zaštite od jedne olovke, želi pakovati nesigurnim biračima flomastere različitih boja, po receptu iz svog rodnog grada.

Koprivica pita zbog čega ćuti Ustavni sud u odnosu na sve norme o ograničenjima ljudskih prava u poslednja četiri meseca.

-Zato što je o ovim pitanjima zauzeo stav još pre šest godina, a koji sad ne sme da ponovi. Ustavni sud je istumačio Ustav, na način da se privremena ili temporalna ograničenja ljudskih prava, tj. ograničenja koja mogu biti samo ograničenog trajanja mogu ustanoviti samo u uslovima vanrednog stanja, a danas su formalnoustavno gledano-redovne prilike.

Taj sud kada bi se usudio da progovori rekao da nema ustavne pretpostavke za sva propisana ograničenja. No, ućutkana je ova institucija, jer DPS-u trebaju odrešene ruke dok kalkuliše, i da se u strahu od izbora i sve nezadovoljnijih građana, upušta u komične pravne vratolimije - poručio je Momo Koprivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije