Drugi slučaj u poslednja dva dana u Crnoj Gori: Zaražena osoba iz Budve, prethodno boravila u BiH

B. Dabić

16. 06. 2020. u 08:56

Jedna osoba iz Budve pozitivna je na korona virus. Ovo je drugi slučaj u poslednja dva dana u Crnoj Gori.

Други случај у последња два дана у Црној Гори: Заражена особа из Будве, претходно боравила у БиХ

Foto: Depositphotos

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) u ponedeljak veče je saopšteno da je nakon obrađena 34 uzorka utvrđeno da je jedna osoba iz Budve zaražena korona virusom. Naglašeno je da zaraženi pre pojave simptoma virusa COVID 19 boravio u BiH, te da je u toku identifikacija kontakata.

-Laboratorije Instituta su u ponedeljak završile analize 34 uzoraka na novi koronavirus, među kojima je jedan novootkriveni slučaj iz Budve, koji je nekoliko dana pre početka simptoma (suv kašalj, povišena telesna temperatura) boravio u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz IJZ. Epidemiološko istraživanje slučaja i identifikacija kontakata je u toku.

Broj otkrivenih slučajeva COVID19 od početka epidemije u Crnoj Gori je 326, i trenutno su aktivna dva slučaja.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) je na sednici održanoj u ponedeljak veče kojom je predsedavao Milutin Simović, potvrdilo strateško opredelenje da odlučno nastavi da sprovodi politiku otvaranja Crne Gore.

Iz NKT su istakli da i uz zadržavanje epidemiološki stabilne situacije, paralelno preduzimaju sve mere neophodne za očuvanje zdravlja građana Crne Gore, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista.

-U skladu sa potrebama naše turističke privrede i strateškim interesom države odlučeno je da politika otvaranja Crne Gore bude dopunjena novim kriterijumima koji će predložiti Institut za javno zdravlje, a NKT usvojiti najkasnije u petak, 19. juna, kako bi bio omogućen ulazak u Crnu Goru i stranim državljanima koji ne nose visok epidemiološki rizik, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna