DNP SUSPENDOVAO PODRŠKU VLADI CRNE GORE: Ovo su uslovi koje Spajić mora da ispuni

Novosti online

25. 05. 2024. u 12:43

PREDSEDNIŠTVO DNP –a jednoglasno je donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena više zahteva.

ДНП СУСПЕНДОВАО ПОДРШКУ ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Ово су услови које Спајић мора да испуни

Foto Vlada CG

Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške vladi.

- Predsedništvo DNP – a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove vlade u ovom formatu parlamentarne većine. 

Predsedništvo Demokratske narodne partije obaveštava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, naglašavaju iz te stranke.

Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsednika vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP – u.

Utvrđujući ovakav stav, Predsedništvo DNP – a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača  koalicije ZBCG, jer bi se ispostavilo da su nas sve vreme interesovale ministarske i druge funkcije u vladi".

Pedsedništvo Demokratske narodne partije najoštrije osuđuje odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN-a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Nelegitimna odluka vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalniih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida uz pretnju dodatnim sankcijama.  Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podele u crnogorskom društvu.“– smatraju iz DNP-a.

Takođe, naglašavaju da je ovim činom Vlada Crne Gore ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja pođela.

- Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unapređuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda, predočavaju iz DNP-a.

Zbog svega navednog, Predsjedništvo DNP – a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji supotpisali ne mogu opstati u postojećem formatu. Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati vladu, neophodno je :

– Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića.

Takođe, potrebno je pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog, a u  sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana.

Neophodno je i predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom, Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu i  izvršiti smenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima.

– Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma potrebno je precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahteva, smatraju u toj stranci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)