VLADA CRNE GORE UPUTILA AMANDMANE NA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Evo šta je predloženo predlagačima

Novosti online

11. 05. 2024. u 20:05

AMANDMANI vlade ističu da Srbi nisu genocidan narod i da je odgovoenost za genocid individualna

ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ УПУТИЛА АМАНДМАНЕ НА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ: Ево шта је предложено предлагачима

Foto Vlada CG

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sednici naložila Ministarstvu spoljnih poslova da pošalje predlagačima amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, saznaje portal Dan u Vladi Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić je pre dva dana rekao da će Crna Gora glasati u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezoluciju o Srebrenici.

- Mi ćemo glasati za tu ali i sve rezolucije koje osuđuju genocid. Mi smo sto posto usaglašeni sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), poručio je Spajić.

Rezoluciju su predložile Nemačka i Ruanda, a njoj je navedeno da se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Spajić je kazao da će Crna Gora predati dva amandmana na rezoluciju u kojima se navodi da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj organizaciji ili zajednici.

Prema njegovim rečima drugi amandman se odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini (BiH).

Spajić je rekao i da imaju veliko razumevanje za stav Srbije, ali i za stav BiH, te da po tom pitanju ne žele da Crna Gora staje na stranu bilo koje države u regionu.

Spajić je kazao i da su "amandmani odlični jer pokazuju pravu nameru svih". On je saopštio i da su svi međunarodni partneri Crne Gore podržali amndmane Vlade čak, kako je rekao, i BiH.

BONUS VIDEO: ALERGIJE, IMA LI LEKA ?| dr Vesna Tomić Spirić | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi