SCENARIO "ŠAVNIK" PRETI I CRNOJ GORI: Država više od godinu ne rešava krizu u najmanjoj opštini

V.K.

21. 03. 2024. u 12:11

VLADA Crne Gore je skupštinama opština Šavnik, Budva i Andrijevica dala rok od deset dana da ispune zakonom utvrđene obaveze i reše krizu vlasti u tim opštinama, koja već dugo traje. Ministar javne uprave Maraš Dukaj kazao je da lokalne samouprave imaju autonomiju, ali da im to ne daje za pravo da budu neodgovorne i nečinjenjem ugrožavaju pravo građana na lokalnu samoupravu.

СЦЕНАРИО ШАВНИК ПРЕТИ И ЦРНОЈ ГОРИ: Држава више од годину не решава кризу у најмањој општини

V.K.

- Preduzimamo odlučne korake u cilju uspostavljanja pune funkcionalnosti opština, najpre kroz upozoravanje, da bismo izbegli raspuštanje skupština - naglasio je Dukaj.

Godinu i po u najmanjoj i najsiromašnijoj Opštini Šavnik, započeti izbori nikada nisu završeni. Birački spiskovi sa imenima ljudi koji nisu iz ovog kraja doveli su do revolta meštana i brojnih incidenata. Sporni birači, uglavnom DPS, upisivani su neposredno pred izbore. I predsednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić (DPS) pominjao je sporne glasače, međutim, tvrdeći da je njih upisivala upravo koalicija "Za budućnost Crne Gore", i to više od dvesta ljudi! Šavnička saga preselila se i u državni parlament.

Rešenje?

PREDSEDNIK Državne izborne komisije Nikola Mugoša je izjavio da je održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu bilo jedno od mogućih rešenja da se izbegne situacija kakva je bila na izborima u Šavniku. Nažalost to se nije realizovalo zbog nestabilne političke situacije, kazao je Mugoša.

- Ako institucije ne budu reagovale - mi ćemo - oštro je upozorio lider DPS-a Danijel Živković.

Na pitanje šta rade institucije, odgovorio je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

- One očito ne funkcionišu ni u ovom trenutku, kao što nisu ni prethodnih meseci. Mi ćemo imati problem - da se nigde ne mogu održati izbori. Nastavi li se ovako, bićemo u riziku da čitava država postane Šavnik - kazao je Mandić.

Nešto slično dešavalo se sedmicama i mesecima u Andrijevici, pošto je tamošnja vlast izgubila većinu. Kriza vlasti je i u Budvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!