NIŽE CENE ZA 200 ARTIKALA? Predlog crnogorskih privrednika nezadovoljnih zbog najavljenog ograničenja marži

I. D. S.

19. 03. 2024. u 11:32

VLADA Crne Gore u četvrtak bi trebalo da razmatra predlog da se trgovcima ograniče marže i to na pet do 15 odsto, čime bi trebalo da se stane na put konstantnom rastu cena i zaštite građani.

НИЖЕ ЦЕНЕ ЗА 200 АРТИКАЛА? Предлог црногорских привредника незадовољних због најављеног ограничења маржи

I.D.S.

Cene bi bile korigovane za proizvode iz više grupa, a spisak bi bio znatno duži nego u prethodnim akcijama. Zbog toga privrednici negoduju, tvrdeći da će im biti ugroženo poslovanje. Predlažu da se nađe kompromisno rešenje i da se cene ograniče na oko 200 proizvoda, kako je bilo i u akciji "Stop inflaciji".

Privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, koje je pripremilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, liste proizvoda na sniženju, podeljene su u tri kategorije. U prvu grupu proizvoda spadaju brašno, šećer, so i ulje i marža za te artikle je ograničena na pet odsto.

Uplitanje

PROTIV predloga MER-a, izričito su i u Uniji poslodavaca. Smatraju da bi to moglo dovesti do poremećaja na tržištu, i da bi predstavljalo posebno jak udarac za male trgovce, kao i da bi dovelo u pitanje njihov opstanak. Dodaju, da Ministarstvo ekonomskog razvoja preuzima ulogu privrednika i grubo upliće u njihovu poslovnu politiku.

- U drugoj grupi nalazi se 31 kategorija prehrambenih proizvoda, kao što su domaći sir, flaširana voda, jogurt, kokošja jaja, krompir, mleko, pileće i svinjsko meso, pirinač, smrznuto voće i povrće, a predloženo je da se marže ograniče na 10 odsto. U trećoj grupi se nalaze proizvodi za održavanje higijene, a marže se za veleprodaju ovim predlogom ograničavaju na 10 odsto, a u maloprodaji na 15. Tu spadaju dečji sapun, dečje pelene, šampon i kupka za bebe, šampon i kupka za odrasle, pasta za zube, toalet papir, deterdženti tečni i praškasti i higijenski ulošci - navodi se u predlogu.

Trgovci očekuju da do ograničavanja marži neće doći, ali ukoliko ga bude bilo najavljuju smanjenje troškova poslovanja - skraćenje radnog vremena i otpuštanje zaposlenih. Kao kompromisno rešenje predlažu umanjene cene za oko 200 proizvoda, međutim zvaničnog predloga i liste artikala koji bi bili na sniženju, još nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024