IZ KREATIVNIH RADIONICA NVO „MARE MARE“ S LJUBAVLJU: Od posteljina za bebe do suvenira

V.V.

28. 12. 2023. u 15:13

“Očuvanje nasleđa i promocija tradicionalnih veština” projekat hercegnovske NVO Mare Mare okupio je desetak žena koje su učile da šiju, vezu i heklaju. Između ostalog kreirale su i šile posteljinu koju će pokloniti porodilištu u Meljinama.

ИЗ КРЕАТИВНИХ РАДИОНИЦА НВО „МАРЕ МАРЕ“ С ЉУБАВЉУ: Од постељина за бебе до сувенира

fOTO:NVO Mare Mare

Radionice su prilagođene nivou znanja i interesovanja učesnica, a formiranjem dve grupe omogućena je bolja individualna podrška i interakcija. Žene su učile o važnosti očuvanja tradicionalnih zanata i kulturnog nasleđa karakterističnog za Herceg Novi i Crnu Goru, a kroz primere iz lokalne zajednice podsticane su i da izrađuju suvenire koji odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju upotrebnih predmeta.

Posebno su brižljivo i s ljubavlju osmišljene posteljine za novorođenčad u porodilištu bolnice u Meljinama. Materijali su kažu visokokvalitetni i veoma udobni.

-Ove radionice bile su centar kreativnosti, zajedništva i tradicije u kojima su nastali predmeti koji odišu ljubavlju i pažnjom - ističe koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Prema njenoj oceni  projekat će imati dugoročni uticaj na očuvanje kulturne baštine kroz aktivno učešće lokalnog stanovništva. Deo sredstva za realizaciju projekta opredelila je Opština Herceg Novi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)