DUALIZAM NA POPISU MOGUĆA ZAMKA Iz NSD upozoravaju: Ako neko na listiću napiše Crnogorac-Srbin, ostaje prvi član

V. KADIĆ

02. 12. 2023. u 08:10

DUALNI identitet Crnogorac ili Srbin na popisu koji počinje 3. decembra, potencijalna je zamka za srpski narod u ovoj državi!

ДУАЛИЗАМ НА ПОПИСУ МОГУЋА ЗАМКА Из НСД упозоравају: Ако неко на листићу напише Црногорац-Србин, остаје први члан

V.K.

Na minulim popisnim procesima to je bio ključni faktor da se procenat Srba umanji i da prednost lažnom identitetu. Na to ukazuje funkcioner Nove srpske demokratije Budimir Aleksić, koji za "Novosti" kaže da je neophodno da svi oni koji žele da sačuvaju tradicionalni identitet treba da se pišu isključivo kao Srbi. Upozorava da se u popisnom listiću drugi član (Crnogorac-Srbin) briše i ostaje Crnogorac!

- Takvo izjašnjavanje Crnogorac-Srbin stvara opasnost gubljenja prava na samoodređenje. O tome šta znači biti Crnogorac odlučivaće oni koji rade na konstrukciji novog crnogorskog identiteta, kojima je veštački, dukljanski, antisrpski identitet potreban kao politički silikonski mišići - kaže Aleksić.

Naš sagovornik podseća da je dilema - ili Crnogorac ili Srbin - lažna.

- Upravo zbog onih koji rade na konstrukciji novog identiteta izjasniti se kao Crnogorac opasnost je gubljenja prava na samorazumevanje. Građanima koji se izjasne kao Srbi niko neće moći da otme crnogorstvo, a oni koji se izjasne kao Crnogorci njih će antisrpske političke i ideološke strukture koje kreiraju novi identitet transformisati u dukljanstvo, odnosno u antisrpstvo. Izjasniti se kao Srbin znači sačuvati i izvorno crnogorstvo - naglašava Aleksić.

Kobasicama do identiteta!

U VREME strahovlade DPS i uoči popisa stanovništva 2003. jedan visokopozicionirani funkcioner Đukanovićeve stranke iz Nikšića delio je Romima i Egipćanima u tom gradu kobasice, samo da bi se pisali kao Crnogorci! Oni vispreniji su umesto kobasica tražili novac i na taj način definisali svoj nacionalni identitet - podseća Budimir Aleksić.

Protekli popisni procesi obeležili su to da se dobar deo Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Roma i Egipćana nacionalno izjašnjavao kao Crnogorci. Nakon pada bivše vlasti svaka od nacionalnih zajednica okrenula se "svome jatu".

- Svedoci smo da su se oni izjašnjavali da govore crnogorskim jezikom - podseća Aleksić, ukazujući na procene Saveta Evrope koji su svojevremeno govorili da u Montenegru živi oko 25.000 Roma i Egipćana. - Ali, prema popisu iz 2003. Roma i Egipćana je bilo svega nešto više od dve hiljade. To bi trebalo da znači da se većina ostalih njihovih sunarodnika izjasnila da su po nacionalnosti Crnogorci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja