KAPITULACIJA ILI SPUŠTANJE TENZIJA Koalicija ZBCG prihvata predlog mandatara za odlaganje popisa za mesec dana

V. KADIĆ

26. 10. 2023. u 10:00

KOALICIJA "Za budućnost Crne Gore" prihvata predlog o odlaganju popisa za 1. decembar, ali bilo kakvo dalje odlaganje neće imati podršku te koalicije. Navode nekoliko razloga za prihvatanje, pre svega jer žele da popis bude regularan i da niko ne može da manipuliše rezultatima, kao i da svaki građanin Crne Gore slobodno i bez pritiska može da odgovori na pitanja i bude siguran da će to biti verodostojno evidentirano u bazi podataka Monstata.

КАПИТУЛАЦИЈА ИЛИ СПУШТАЊЕ ТЕНЗИЈА Коалиција ЗБЦГ прихвата предлог мандатара за одлагање пописа за месец дана

V.K.

Dodaju da im je veoma važno da ovaj posao bude priveden kraju, kako bi prikupljeni podaci mogli da služe svrsi za koju su namenjeni, tj. da ih koriste sve državne institucije za izrade višegodišnjih strategija razvoja.

Veći troškovi

ODLAGANjE popisa za mesec povećaće ukupne troškove tog procesa za oko 700.000 evra, procenjuju ekonomski analitičari. Razlog, produžavanje ugovora sa angažovanim ljudima u ovom procesu, kao i ugovori o zakupu određenih prostorija.

- Tražimo od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku obave izmene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način koji bi Monstatu omogućio da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način - ističu iz ove koalicije.

Prethodno je odlazeći premijer Dritan Abazović saopštio na sednici Vlade da u ovom trenutku nema prepreka da popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori počne 1. novembra, kako je i najavljeno, ali i da poštuje odluku nove izvršne vlasti ako ga odlože na mesec dana.

I dok Spajić očekuje da će svi politički akteri učestvovati u ovom procesu kako bi, doprineli spuštanju tenzija njegovu najavu o odlaganju u opoziciji koja je krenula u kampanju za bojkot popisa doživljavaju kao neku vrstu pobede. Ne znaju, ipak, da li je odlaganje od mesec dana dovoljno.

U bojkotu i navijači

U BOJKOT su se uključile i navijačke grupe. "Ultra Crna Gora" je na svom fejsbuk-profilu objavila da pokreće kampanju protiv "sramnog popisivanja" i da neće dozvoliti da ih "prevarno broje oni koji su unapred pripremili brojeve".

- Bojkot, pa da ćemo do jednog ostat!

Odluka o odlaganju popisa je pogrešna, smatra politički analitičar Boško Vukićević, podsetivši da je popis u više navrata odlagan, pa i u vreme vlade Zdravka Krivokapića.

- Opštepoznato je da popisi nikada nisu odlagani tokom decenija diktature, kada je vlast imala u rukama sve instrumente za ucene, krađe i manipulacije, koje je obilato koristila - kaže za "Novosti" Vukićević, dodajući da će ovo odlaganje DPS i njegovi sateliti iskoristiti kako bi politički profitirali i poslali poruku kako je nova vlast kapitulirala pred njihovim ultimatumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)