POGONI ŽELEZARE ČEKAJU ULAGAČA: Proizvodnje čelika nema ni nakon osam meseci od kupovine nikšićke fabrike

I. D. S.

07. 10. 2023. u 11:29

POČETAK proizvodnje čelika u nikšićkoj Železari ne nazire se nakon gotovo osam meseci od kada se fabrika vratila u državno vlasništvo.

ПОГОНИ ЖЕЛЕЗАРЕ ЧЕКАЈУ УЛАГАЧА: Производње челика нема ни након осам месеци од куповине никшићке фабрике

V.K.

Rad pogona je pod znakom pitanja nakon što je Agencija za zaštitu konkurencije stopirala uplatu 6,5 miliona evra matične kompanije namenjene za početak proizvodnje. Kako novac neće moći da se prebaci sve dok se ne utvrdi da li je kupovina fabrike bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, u EPCG razmatraju raspisivanje javnog poziva za investitore koji bi uložili u proizvodnju čelika.

Za sada, prema rečima predsednika Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanovića, postoji nekoliko opcija.

- Predstoji borba za Železaru. Moraćemo da menjamo određene oblasti i delove za šifru delatnosti, što znači da proizvodnja čelika neće biti moguća. Neće moći pod državnim ingerencijama. O svemu se mora izjasniti i Vlada - kazao je Đukanović.

A Vlada će se izjasniti, kazao je ministar finansija, Aleksandar Damjanović, kada zvanično dobiju rešenje Agencije sa kojim, kako je nedavno rekao, nisu još upoznati.

- U svakom slučaju, podrška svemu onome što znači obnavljanje proizvodnje, ali da vidimo da to sve bude, sa jedne strane, zakonski potpuno i besprekorno urađeno i da, sa druge strane, to ima apsolutno svoju ekonomsku logiku. Ukoliko je ideja zasnovana na dobrim temeljima svako bi od nas bi voleo da dobijemo delimično proizvodnju ponovo - smatra Damjanović.

Uređuju zapuštene hale

VUJOVIĆ napominje i da nikšićka fabrika trenutno broji nešto manje od 400 radnika. Kako kaže, svi su angažovani - još se uređuju zapušteni fabrički pogoni parcele, a pokrenuli su i proizvodnju PVC bravarije.

Ipak, radnici ne žele još dugo da čekaju. Kako poručuju iz sindikata EPCG Železare Nikšić, očekuju da što pre počnu da rade.

- Očekujemo da EPCG odluči da programe koji su predvideli u budućnosti ostvare u što skorijem roku i da ove ljude zaposli. Naše je jedino da radimo, a njihovo da nađu poslove koji su planirali - kazao je predsednik Sindikata Ivan Vujović.

Radnici i Sindikat neće se mešati u najavljeni javni poziv zainteresovanim zakupcima proizvodnih pogona, istakao je Vujović.

- Ističemo da smo mi radnici EPCG Železare Nikšić, tako da apsolutno ne očekujemo da EPCG uz pogone Čeličane i Kovačnice "izda" i radnike i ostalu imovinu Železare. Ako treba da se daju pod zakup Čeličana i Kovačnica to je za nas prihvatljivo, nećemo se u to mešati - kazao je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024